Thajská premiérka oznámila, že sa nemôže vzdať svojho mandátu

NETKY.SK • 2 December 2013, 09:21 • 2 min
Thajská premiérka oznámila, že sa nemôže vzdať svojho mandátu

BANGKOK - Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová dnes oznámila, že bez nových volieb sa legálne nemôže vzdať svojho mandátu v prospech ľudového výboru, ako to požadujú demonštranti.

slovakia

left justify in out

"V našej ústave nie je nič také, čo by umožnilo splniť ich požiadavky," uviedla premiérka v televíznom prejave. "To ale neznamená, že odmietame ich požiadavky, len nevieme, ako to uskutočniť," citovala Šinavatrovú agentúra DPA. Premiérka dodala, že je otvorená návrhom zo strany všetkých skupín.

Polícia medzitým použila gumové projektily proti demonštrantom, ktorí sa snažili preniknúť do vládnej budovy v Bangkoku. Nachádza sa v nej aj úrad premiérky. "Striedame vodné delá, slzotvorný plyn a gumové projektily. Tieto projektily používame len v jednej oblasti, ide o most v blízkosti úradu vlády," citovala agentúra Reuters šéfa národnej bezpečnosti Paradorna Pattanathabutra.

Protivládni demonštranti sa snažia obsadiť vládne budovy od 24. novembra. Násilnosti si cez víkend vyžiadali najmenej troch mŕtvych a približne 50 zranených.

Demonštranti požadujú odstúpenie predsedníčky vlády Šinavatrovej, ktorá je podľa nich len "predĺženou rukou" svojho brata, zvrhnutého premiéra a miliardára Thaksina Šinavatru žijúceho v zahraničnom exile.

Thaksina a jeho sestru podporujú prevažne obyvatelia vidieckych oblastí, zatiaľ čo opozíciu príslušníci strednej triedy v Bangkoku, rojalisti a podnikateľskí lídri. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies