Thajská polícia zasiahla proti demonštrantom

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 11:24 • 2 min
Thajská polícia zasiahla proti demonštrantom

BANGKOK - Thajská polícia zasiahla slzotvorným plynom proti demonštrantom, ktorí sa snažili vniknúť do policajnej budovy, v ktorej sídli aj vládna bezpečnostná agentúra.

slovakia

left justify in out

Demonštrácie sa začali potom, čo ústavný súd uznal premiérku Jingluck Šinavatrovú vinnou zo zneužitia moci. Premiérka musela následne spolu s ďalšími deviatimi ministrami vládu opustiť a novým predsedom dočasnej vlády sa stal doterajší vicepremiér Nivatthamrong Boonsongpaisan. Protestujúci žiadajú odstúpenie celého kabinetu vládnej strany Za Thajsko. Líder protestov a bývalý vicepremiér Suthep Thaugsuban demonštrantov vyzval, aby pokračovali v demonštráciách pred parlamentom a sídlom vlády. "Vyženieme z krajiny aj zvyšky Thaksinovho režimu," vyhlásil. Thaksina Šinavatru v roku 2006 zvrhla z čela vlády armáda. Momentálne žije v zahraničí a vo vlasti čelí obvineniam z korupcie.

 

Thajský ústavný súd v stredu rozhodol, že Šinavatrová porušila ústavu a už viac preto nemôže zastávať svoju funkciu. Podľa súdu sa premiérka dopustila zneužitia svojich právomocí, keď v roku 2011 v rozpore s ústavou presunula šéfa Národnej bezpečnostnej rady na iný post, z čoho údajne profitovala jej strana. Verdikt ešte viac vystupňoval napätie v už aj tak politicky hlboko rozdelenej krajine. Opozícia a demonštranti vládu obviňujú z rozsiahlej korupcie. Nové voľby sa budú konať 20. júla.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies