Thajská polícia použila proti demonštrantom slzný plyn

NETKY.SK • 26 December 2013, 09:13 • 2 min
Thajská polícia použila proti demonštrantom slzný plyn

BANGKOK - Incident sa odohral len deň po tom, čo vláda o ďalšie dva mesiace predĺžila platnosť mimoriadneho bezpečnostného nariadenia.

slovakia

left justify in out

Slzný plyn dnes použila thajská polícia proti demonštrantom v Bangkoku, ktorí sa snažili narušiť prípravy na februárové predčasné parlamentné voľby. Išlo o prvý podobný incident za takmer dva týždne, informovala agentúra Reuters.

Približne 500 demonštrantov sa zhromaždilo pred športovým komplexom, kde zasadá thajská ústredná volebná komisia a zabezpečuje registráciu kandidátov pred voľbami, ktoré sú naplánované na 2. februára.

Aj napriek tomu, že došlo len k drobnej konfrontácii medzi políciou a protestujúcimi, ktorí sa búria proti vláde premiérky Jinglak Šinavatrovej, incident sa odohral len deň po tom, čo vláda o ďalšie dva mesiace predĺžila platnosť mimoriadneho bezpečnostného nariadenia.

Demonštranti pochádzajú najmä z bangkockej strednej triedy a elít, ktoré odmietajú premiérku Šinavatrovú ako bábku v rukách svojho brata, bývalého predsedu vlády a telekomunikačného miliardára Thaksina Šinavatru, žijúceho v dobrovoľnom exile v Dubaji.

Thaksin a Jinglak sa spoliehajú najmä na podporu agrárneho severu a severovýchodu krajiny. Odporcovia obviňujú Thaksina, že populistickými opatreniami, ako sú dostupná zdravotná starostlivosť a lacné úvery, manipuluje verejnou mienkou chudobných Thajčanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona