Thajská polícia po bombových útokoch identifikovala kľúčového podozrivého

NETKY.SK • 16 August 2016, 12:28 • 2 min
Thajská polícia po bombových útokoch identifikovala kľúčového podozrivého

BANGKOK - Thajská polícia požiadala súd o vydanie zatykača na osobu, ktorá je podozrivá z podielu na minulotýždňových bombových útokoch a mohla by poodhaliť ich pozadie. Vyhlásil to dnes policajný generál Šrívar Ransibráhmanákul, ktorého citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov stopy DNA z ostrova Pchuket, kde vybuchla jedna z náloží, zodpovedajú osobe, ktorá bola už v roku 2004 zaangažovaná v podobnom útoku na juhu Thajska.


Pre vyšetrovateľov by mohla byť "kľúčom" k vyriešeniu otázok ohľadne výbuchov, ktoré v piatich thajských provinciách zabili štyroch ľudí a desiatkam ďalších spôsobili zranenia.


"Požiadal som vojenský súd o vydanie zatykača. Dúfame, že v najbližších dňoch budeme môcť priniesť dobré správy," povedal Ransibráhmanákul.


Vo štvrtok a v piatok explodovalo na území piatich thajských provincií spolu 11 náloží. Polícia ešte v pondelok vypočúvala v tejto súvislosti tri osoby, pričom odmietla uviesť o nich bližšie podrobnosti, ale pripustila, že útoky môžu mať súvislosť s politikou.


Podľa zverejneného vyhlásenia majú vyšetrovatelia "jasnú predstavu", kto za vlnou útokov stojí, a dospeli k záveru, že ju riadila jednotlivá osoba.

 

Šéf thajskej polície Čaktchip Čajdžinda predpokladá, že za útokmi stoja odporcovia novej ústavy, ktorú navrhla vládnuca junta a občania ju schválili minulú nedeľu v referende. Obe hlavné politické strany, ktoré viedli kampaň proti novej ústave, však tieto útoky odsúdili.


Časť analytikov sa domnieva, že atentáty mohli spáchať aj islamistickí povstalci z juhu Thajska. Úrady však túto verziu odmietajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona