Thajská junta už nebude stíhať disidentov na vojenskom súde po zásahu OSN

NETKY.SK • 12 September 2016, 18:50 • 2 min
Thajská junta už nebude stíhať disidentov na vojenskom súde po zásahu OSN

BANGKOK - Thajská vojenská vláda bude prípady týkajúce sa národnej bezpečnosti a inzultácie kráľovskej rodiny riešiť na civilných súdoch, a nie na vojenských ako dosiaľ. Junta to oznámila v dnešnom vyhlásení, z ktorého cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Miera stíhania disentu a kráľovskej urážky sa zvýšila od roku 2014, keď armáda prostredníctvom prevratu uchopila v Thajsku moc, s tým, že junta si zvolila na vymáhanie práva pri týchto prípadoch vojenské súdy. Usvedčeným v týchto prípadoch hrozia väzenské tresty v trvaní do 15 rokov.


Vojenské súdy sa zaoberajú aj prípadmi študentov a prodemokratických aktivistov, ktorí viedli kampaň proti vojenskej vláde alebo sa zúčastňovali na buričských aktivitách zameraných proti štátu.


Podľa nového príkazu, ktorý podpísal veliteľ junty Prajut Čan-o-Ča, budú prípady týkajúce sa národnej bezpečnosti a urážky majestátu vybavované na civilných súdoch vďaka "zlepšenej situácii a spolupráci s verejnosťou za uplynulé dva roky". "Prípady čakajúce na proces budú spadať ešte pod vojenské súdy," doplnil hovorca junty.


Thajsko tvrdí, že dodržiava ľudské práva a súdne procesy sú vykonávané v súlade s platnými zákonmi. Bangkok sa v tejto súvislosti musel v máji obhajovať aj na pôde Rady OSN pre ľudské práva po tom, ako niekoľko jej členských štátov poukázalo na zhoršujúcu sa situáciu ohľadne dodržiavania ľudských práv v Thajsku.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies