Thajská junta musí ukončiť zásahy proti pokojným protestom

NETKY.SK • 31 Január 2018, 08:48 • 2 min
Thajská junta musí ukončiť zásahy proti pokojným protestom

BANGKOK - Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) vyzvala v stredu thajskú vojenskú vládu, aby skoncovala so stupňovaním zásahov proti odporcom.

slovakia

left justify in out

Výzva prišla v čase, keď je thajská verejnosť pobúrená ďalším odkladom demokratických volieb v krajine.

 

"Thajskí vojenskí vládcovia (...) v posledných mesiacoch vystupňovali zásahy proti pokojnému odporu," napísal vo vyhlásení riaditeľ AI pre juhovýchodnú Áziu a Tichomorie James Gomez. "Úrady si musia ctiť svoj vlastný sľub, že zrušia nezmyselné a nespravodlivé obmedzenia, ktoré sú uvalené už takmer štyri roky, údajne v mene národnej bezpečnosti," dodal.

 

Vyhlásenie zverejnila AI v období, keď deväť aktivistov trestne stíhajú za pokojné protestovanie proti vojenskému režimu, ktorý sa v Thajsku dostal k moci v máji 2014 vojenským prevratom.

 

Sedem ďalších ľudí obvinili v utorok z poburovania, čo sa v Thajsku trestá maximálne siedmimi rokmi väzenia. Títo obvinení viedli cez víkend v centre hlavného mesta Bangkok protest s vyše 100 účastníkmi a vyzývali na uskutočnenie volieb.

 

Protest zorganizovali po tom, čo juntou vymenovaný parlament schválil minulý týždeň návrh na odklad uplatnenia volebného zákona o tri mesiace, čo odsunie termín volieb na začiatok roka 2019 alebo aj na neskôr, pričom boli plánované na november tohto roka.

 

Junta (volebná vláda) pôvodne sľúbila, že zostane pri moci iba jeden rok, ale termíny volieb niekoľkokrát odložila a ako dôvod uvádzala potrebu zrealizovať reformy a zaistiť národnú bezpečnosť.

 

Vojenská vláda pozatýkala a dala do vojenskej väzby mnoho ľudí za to, že odmietali uposlúchnuť jej zákaz politických zhromaždení. "Medzinárodné spoločenstvo musí vyvíjať tlak na úrady, aby zabezpečili, že konkrétnymi krokmi ukončia toto dlhodobé porušovanie (ľudských práv)," povedal Gomez.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies