Thajská chunta žiada Britániu o vydanie expremiérky Šinavatrovej

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 15:24 • 2 min
Thajská chunta žiada Britániu o vydanie expremiérky Šinavatrovej

BANGKOK - Thajská vojenská vláda požiadala Britániu o vydanie bývalej premiérky Jinglak Šinavatrovej, ktorá bola v Thajsku odsúdená v súvislosti s nesprávnym prideľovaním štátnych dotácií. Potvrdil to v utorok súčasný thajský premiér Prajut Čan-o-ča, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na správy miestnych médií, že thajské veľvyslanectvo v Londýne podalo britskému ministerstvu zahraničných vecí žiadosť o extradíciu Šinavatrovej s dátumom 5. júla. Dokument sa odvoláva na zmluvu o vydávaní zločincov na úteku z roku 1911, ktorej signatármi sú obe krajiny.

 

"Ak od nich (britských orgánov) nepríde odozva na našu žiadosť, nebudeme s tým môcť nič urobiť," povedal Čan-o-ča na tlačovom brífingu. Jeho vláda v žiadosti ubezpečila, že britská vláda môže v prípade potreby rátať s "úplnou reciprocitou" zo strany Thajska.

 

Šinavatrovú odsúdili vlani v neprítomnosti na päť rokov väzenia za nedbalosť pri rozhodovaní o štátnych dotáciách pre pestovateľov ryže, čím vznikla Thajsku strata približne 286 miliárd bahtov (7,35 miliardy eur). Uvedeného prečinu sa mala dopustiť počas pôsobenia svojej vlády (2011-2014), ktorú ukončil vojenský prevrat.

 

Podporovatelia expremiérky sú presvedčení, že za stíhaním stoja protivníci jej brata, telekomunikačného magnáta Thaksina Šinavatru, ktorý bol takisto premiérom, až kým ho v roku 2006 nezosadila armáda po obvineniach z korupcie a urážania thajskej monarchie.

 

Šinavatrová po úteku z Thajska dostala desaťročné víza na vstup do Británie. Konkrétne miesto, kde sa zdržiava, je však v Thajsku predmetom špekulácií. Podľa DPA je rozšírený názor, že chunta na čele s Čan-o-čom nechala Šinavatrovú cielene uniknúť, a to vzhľadom na jej pretrvávajúcu popularitu vo vlasti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona