Thajská armáda si predvolala 155 politikov, zakázala im opustiť krajinu

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 09:49 • 2 min
Thajská armáda si predvolala 155 politikov, zakázala im opustiť krajinu

BANGKOK - Thajská vojenská junta, ktorá vo štvrtok nenásilne prevzala moc, si dnes predvolala 155 politikov a aktivistov a zakázala im opustiť v krajinu, oznámila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Armádou vytvorená Rada pre zaistenie národného zmieru a poriadku nariadila 155 politikom, vodcom protestov a aktivistom, aby sa dnes dostavili do armádneho komplexu v Bangkoku. V prípade neuposlúchnutia im pohrozila zatknutím. 
      

Predvolanie dostala aj expremiérka Jinglak Šinavatrová a tiež všetci členovia jej vlády a viacerí členovia jej rodiny, rovnako ako jej dočasný nástupca v úrade Niváttumrong Búnsongpajsan. Podľa agentúry Reuters tým rozptýlili fámy o tom, že chcú založiť vlastnú exilovú vládu. 
      

Šinavatrová vyšla z armádnej budovy po asi 30 minútach. Vojaci ju následne eskortovali do iného vojenského objektu, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na expremiérkinho spolupracovníka. 
      

Rada nevysvetlila, prečo si predvolala uvedených politikov, ani prečo im zakázala vycestovať z krajiny. Príslušné nariadenie obsahovalo len všeobecnú formuláciu, že bolo vydané "v záujme udržania pokoja a vyriešenia konfliktu".
      

Už vo štvrtok armáda zadržala 30 popredných politikov a lídrov protestov, vrátane vodcov masových provládnych i protivládnych demonštrácií, ktorých účastníci sa na výzvu armádnej rady rozišli.
      

Vojenský prevrat v Thajsku vyvolal kritiku medzinárodného spoločenstva. Znepokojenie okamžite vyjadrili OSN, USA i EÚ, ktoré vyzvali na skoré obnovenie civilnej vlády v krajine. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies