Texas vyhlásil 2. február za Deň Chrisa Kyla

NETKY.SK • 3 Február 2015, 09:52 • 2 min
Texas vyhlásil 2. február za Deň Chrisa Kyla

NEW YORK - Americký štát Texas vyhlásil 2. február za "Deň Chrisa Kyla" - na pamiatku ostreľovača elitnej jednotky amerického námorníctva NAVY Seal. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dva roky po Kylovej smrti - zavraždil ho vojnový veterán na strelnici v Texase - sa film o jeho živote s názvom Americký ostreľovač stal v Spojených štátoch hitom. Vyvolal tiež debatu medzi liberálmi a konzervatívcami.

 

"Dnes si pripomíname (Kylov) odchod a ctíme si jeho službu a službu jeho bratov v zbrani, ktorí sa k nemu pridali pri obrane nášho veľkého národa," povedal vo svojom vyhlásení texaský guvernér Greg Abbott.

 

Film bol nominovaný na Oscara v šiestich kategóriách vrátane kategórie Najlepší film. Chris Kyle dosiahol v Iraku 160 potvrdených zásahov, čo je najviac v dejinách USA.

 

 

Podľa kritikov však táto snímka oslavuje vojnu a Kylov príbeh prikrášľuje. Kyle vo svojich pamätiach nazval moslimov "divochmi". Niektorí kritici tiež vidia problém v prístupe režiséra Clinta Eastwooda v historickým udalostiam, ktoré v roku 2003 viedli k spojeneckej invázii do Iraku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies