Testy potvrdili, že jadrová elekráreň v Mochovciach je úplne bezpečná

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 06:24 • 2 min
Testy potvrdili, že jadrová elekráreň v Mochovciach je úplne bezpečná

BRATISLAVA - Horúca hydroskúška v Mochovciach sa skončila a potvrdila, že jadrová elektráreň je maximálne bezpečná.

slovakia

left justify in out

"Výsledky hovoria o vysokej odolnosti stavby a vysokej odolnosti technológií," uviedol minister hospodárstva Peter Žiga. Palivo sa do tretieho bloku elektrárne bude môcť zavádzať už počas tohto leta.


"Môžeme konštatovať, že sme zrejme tesne pred dokončením tretieho bloku," povedal Žiga. Zároveň však dodal, že akonáhle by sa vyskytli akékoľvek, hoci aj tie najmenšie, pochybnosti o bezpečnosti elektrárne, rozhodne nebudeme ohrozovať ani seba, ani okolité štáty.

 

img


Aj generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček očakáva, že v priebehu leta bude elektráreň pripravená na zavezenie paliva. "A od tohto momentu môže trvať v najhoršom prípade až osem mesiacov, kedy budeme iba svietiť, ale nebudeme môcť palivo zaviezť, budeme čakať na to, aby bolo naše povolenie právoplatné," uviedol.
 

img


"S posunutím zavezenia paliva dochádza aj k skutočnosti, že budeme mať ľudí na stavbe dlhšie," dodal. Týmto pádom by sa logicky navyšoval rozpočet. Projektový tím požiadal o navýšenie v sume 390 mil. eur, chcú však, aby to bolo 270 mil. eur v prípade tretieho bloku. V prípade štvrtého bloku má ísť taktiež o 270 mil. eur.

 

img

V Mochovciach prebieha od roku 2008 dostavovania dvoch blokov elektrárne. Tretí je dokončený na 98,8 percenta, štvrtý na 84.6 percenta. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies