Testy potvrdili dioxín v bravčovom mäse z farmy v Dolnom Sasku

NETKY.SK • 11 Január 2011, 12:44 • 2 min
Testy potvrdili dioxín v bravčovom mäse z farmy v Dolnom Sasku

Testy potvrdili dioxín v bravčovom mäse z farmy v Dolnom Sasku

slovakia

left justify in out

Škandál s dioxínom v nemeckom krmive pre hydinu a ošípané má nové obete. Testy odhalili vysokú koncentráciu tejto nebezpečnej chemikálie v bravčovom mäse z farmy v Dolnom Sasku. Stovky zvierat preto čaká porážka. Oznámilo to dnes ministerstvo poľnohospodárstva spolkovej krajiny Dolné Sasko.
      Farma sa dostala na zoznam potenciálnych obetí dioxínového škandálu, pretože kúpila krmivo pre zvieratá, ktoré obsahovalo aditíva od firmy Harles & Jentzsch GmbH. Tá okrem iného vyrába aj tuky určené do kŕmnych zmesí a práve v nich bol objavený karcinogénny dioxín.
      Nemecké úrady teraz pátrajú po príčinách kontaminácie a zvlášť sa snažia zistiť, či sa do tukov pre kŕmne zmesi dostali tuky určené na technické využitie.
      Škandál s dioxínom začal 3. januára, keď úrady v Nemecku objavili vo vajciach a hydine zvýšenú koncentráciu tejto nebezpečnej látky. Vyšetrovanie odhalilo, že na príčine je kontaminované krmivo, ktoré sa dostalo aj do Dánska a Francúzska.
      Kórejská republika v reakcii na škandál zakázala dovoz mäsa z Nemecka a Rusko oznámilo, že uvažuje o sprísnení kontroly dovážaných nemeckých produktov živočíšneho pôvodu.
      Dioxín vzniká pri výrobe chlóru, PVC alebo pri priemyselných aktivitách, pri ktorých sa používa chlór, a tiež pri spaľovaní odpadu s obsahom chlóru, napríklad už spomínaného PVC.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies