Testy Kazachov na doping boli negatívne, reagoval aj minister športu

NETKY.SK • 14 Február 2017, 12:24 • 2 min
Testy Kazachov na doping  boli negatívne, reagoval aj minister športu

ASTANA - Testovanie kazašských biatlonistov na prítomnosť zakázaných látok pre podozrenie z dopingu dopadlo pre nich priaznivo, podľa ministerstva kultúry a športu v danej krajine sú jeho športovci čistí.

slovakia

left justify in out

Kazašská vláda už krátko po zákroku rakúskej polície minulú stredu pred úvodnými pretekmi biatlonových majstrovstiev sveta v Hochfilzene odmietla tvrdenia, že jej reprezentačný tím biatlonistov využíval zakázané podporné prostriedky.

 

Vyšetrovatelia vtedy prehľadali ubytovacie priestory výpravy. Našli lekársky materiál, ktorý poukazoval na možné dopingové praktiky. Zadržali rôzne medicínske produkty aj vybavenie a mobilné telefóny. Celý tím následne podrobili antidopingovým skúškam, z účasti na šampionáte ho nevylúčili.    

"Všetci naši športovci boli negatívni, sú čistí," vyhlásil minister kultúry a športu Arystanbek Muchamediuly.

Podnetom na rozbehnutie vyšetrovania bolo, keď súkromná osoba v januári na čerpacej stanici pohonných hmôt na východe Tirolska zaregistrovala, ako posádky viacerých mikrobusov z jednej skupiny vyhadzujú objemnú kartónovú škatuľu. V nej sa vo veľkom množstve nachádzali použité injekčné striekačky a vrecká na infúzie a prázdne ampulky, ale aj rukou písané poznámky indikujúce dopingové praktiky. Priamo ku Kazachom pritom viedli akreditácie z viacerých biatlonových podujatí, ktoré takisto boli v škatuli.

 

Nájdený medicínsky materiál skúmala NADA Austria, ktorej pracovníci upovedomili aj príslušný útvar federálnej polície zaoberajúci sa stávkovými podvodmi, zakázanými podpornými prostriedkami a zločinmi spojenými s liekmi. Príkaz na domovú prehliadku vydalo štátne zastupiteľstvo v Innsbrucku. Do akcie sa zapojilo 30 policajtov.

Podľa predsedu kazašskej vládnej komisie pre šport a telovýchovu Elsijara Kanagatova všetky látky, ktorými biatlonová reprezentácia disponovala, boli v súlade s antidopingovými pravidlami. "Žiadna z nich nie je na zozname zakázaných," vyhlásil Kanagatov a obvinil nemenovaného tímového lekára z nedbanlivého zaobchádzania s liekmi. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies