Testy DNA potvrdili, že kostra vikinského bojovníka patrila žene

NETKY.SK • 11 September 2017, 18:25 • 2 min
Testy DNA potvrdili, že kostra vikinského bojovníka patrila žene

BERLÍN - Testy DNA vykonané na vzorkách odobratých z kostry nájdenej vo Švédsku v hrobe vikinského bojovníka dokázali, že ide o pozostatky vyše 30-ročnej ženy. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Odborníci v oblasti antropológie mali už dlhší čas podozrenie, že nájdené kostrové pozostatky patria žene. Širšia odborná verejnosť však takéto tvrdenia odmietala aj napriek viacerým správam, podľa ktorých vikinskí bojovníci neboli výlučne iba muži.

 

"S konečnou platnosťou ide o ženu," uviedla dnes na margo analýzy genetického materiálu odobraného z 1000 rokov starej kostry Charlotte Hedenstiernová-Jonsonová z univerzity v Uppsale.

 

Hrob s mimoriadne bohatou pohrebnou výbavou, v ktorej nechýbal meč, štíty, rozličné iné zbrane a kostra koňa, odhalili archeológovia na pohrebisku vo vikinskom meste Birka nachádzajúcom sa na ostrove Björkö na jazere Mälaren neďaleko švédskej metropoly Štokholm.

 

V článku uverejnenom 8. septembra v odbornom časopise American Journal of Physical Anthropology sa uvádza, že ide o prvý potvrdený nález hrobu vysokopostavenej vikinskej bojovníčky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies