Testovanie výplachom ústnej dutiny si pochvaľujú školy aj žiaci

NETKY.SK • 19 Marec 2021, 09:15 • 2 min
Testovanie výplachom ústnej dutiny si pochvaľujú školy aj žiaci

SLOVENSKO - Pilotné testovanie žiakov výplachom ústnej dutiny sa ukázalo ako mimoriadne efektívne a bezpečné.

slovakia

left justify in out

Zriaďovatelia a riaditelia škôl si pochvaľujú jednoduchší a príjemnejší spôsob testovania, ktorý priniesol aj vyšší záujem zo strany zákonných zástupcov žiakov.

 

img

 

Po prvom týždni je záujem oň štvornásobne vyšší. Kloktacie testy sú určené pre žiakov, ktorí sa zúčastňujú prezenčného vyučovania v obmedzenom počte. 

Ministerstvo školstva zaviedlo do praxe takzvané kloktacie PCR testy. Tie, rovnako ako iné spôsoby testovania.

 

„Veľmi ma teší, že záujem o kloktacie testy rastie, máme ich vyskúšané a overené v praxi. Naším spoločným prianím je čo najviac umožniť žiakom mať riadnu výučbu v bezpečnom prostredí,“ ozrejmil minister školstva Branislav Gröhling.

Počas druhého týždňa pilotného testovania bolo zo všetkých krajov na Slovensku spolu otestovaných 507 žiakov, z toho bolo 505 negatívnych, pozitívni boli len dvaja žiaci. Všetky vzorky boli vyhodnotiteľné a s touto formou odberu vzoriek neboli zaznamenané žiadne ťažkosti.

 

„Z dostupných informácii, ktoré mám k dispozícii, mnohé školy vyjadrili spokojnosť s testovaním a chcú sa ho znova zúčastniť. Výsledky boli doručené v požadovanom termíne, teda cez víkend a v pondelok tak mohli školy opätovne nabehnúť na prezenčnú výučbu v malých skupinách,“ doplnil minister školstva.

V nasledujúcom týždni sa testovania formou výplachu ústnej dutiny plánuje zúčastniť 54 škôl. Kloktací test je jednoduchý, bezpečný a bezbolestný spôsob samoodberu vzorky pre vykonanie vyšetrenia na ochorenie COVID-19.

 

Vzorky sú odoberané formou výplachu ústnej dutiny žiaka fyziologickým roztokom alebo čistou vodou bez prítomnosti zdravotníckeho personálu, len pod dohľadom osoby, ktorá dobrovoľne vykoná dozor pri odbere vzorky. Odobraté vzorky zozbiera zo školy poskytovateľ služby, ktorý ich vyhodnotí PCR testom a výsledok testu doručí zákonnému zástupcovi žiaka.

 

Prečítajte si tiež: Zatiaľ má záujem dodávať kloktacie testy do škôl deväť firiem
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies