Testovali sme babské rady: Tie najpopulárnejšie sklamali!

NETKY.SK • 7 Október 2013, 12:29 • 2 min
Testovali sme babské rady: Tie najpopulárnejšie sklamali!

BRATISLAVA - Ak svoju pleť a vlasy máte aspoň trochu rady, zabudnite na akúkoľvek masku z vajíčok. Olivový olej ale majte v zásobe.

slovakia

left justify in out

V poslednom čase sa vo všetkých odvetviach skloňuje spojenie návrat k prírode. Ľudia stavajú eko-domy, do práce pedálujú a kráčajú, doma recyklujú a snažia sa žiť viac v súlade s prírodou. A mnohé ženy sa čoraz viac zaujímajú o to, ako nahradiť drahé a často umelé kozmetické produkty tými prírodnými. Sládkovičova Marína či Štúrová Adela predsa nepoužívali drahé krémiky a farbičky, no o ich kráse boli napísané diela, pre ktoré by sme sa dnes asi roztopili. Skúsime to teda prírodne?
Motivovaná týmto faktom som sa podrobila mesačnému testu overených babských rád. Po mesiaci však musím skonštatovať, že tie najpopulárnejšie sklamali na plnej čiare!

Z vajíčok radšej len praženicu

Ešte z detstva si pamätám, ako mi babka rozprávala o zázračných účinkoch vajíčok na krásu ženy. A tak som sa v jednu krásnu sobotu odhodlala zázračné masky vyskúšať. Rozbila som vajíčko, bielok som vyšľahala s pár kvapkami citróna a naniesla si to na tvár. Vraj sa pleť potom nebude mastiť a bude krásne svieža. V prvej fáze to celé stekalo dole a roztečený bielok som mala takmer všade. Keď to konečne stuhlo, v duchu som si zanadávala, že som to nezmyla už v prvej fáze. Dať to z tváre dole bol skutočný boj a namiesto krásnej sviežej pleti som bola červená ako rak a so stopami po nechtoch snažiacich sa olúpať to nešťastné vajce dole.

S odstupom času nerozumiem, prečo som po tejto skúsenosti siahla aj po žĺtku. Maska z neho, doplnená medom, vraj zabezpečí hodvábny lesk. Áno, vlásky sa mi celkom leskli, ale umyť z nich tú hmotu bolo omnoho nepríjemnejšie ako bielok z tváre. Z vlasov som ho musela vyťahovať pod prúdom vody, samozrejme, vypadlo mi ich dvojnásobne viac ako pri bežnom umývaní. Nehovoriac o tom, že sa potom nedali rozčesať a už na druhý deň boli mastné.
Aký je záver? Z vajíčok si radšej uvarte praženicu. Ak však máte k dispozícii domáce vajíčka, za pokus to stojí. Neverím, že by mi babička klamala a jej vlasy boli naozaj vždy krásne. A do sedemdesiatky takmer bez šedín!

Pŕhľava a olej

Keď sme už pri tých vlasoch, spomeniem zážitok z detstva. Mama mi pravidelne po umytí vlasy preplachovala silným pŕhľavovým lúhom, vraj sú po ňom pevnejšie, nevypadávajú, krásne sa lesknú a sú bez lupín. To som síce teraz netestovala (nepodarilo sa mi dostať k vhodnej pŕhľave), ale môžem potvrdiť, že s vypadávaním vlasov a lupinami som problémy nikdy nemala. Za vyskúšanie to rozhodne stojí.

Proti vypadávaniu vlasov údajne zaberá aj preplachovanie jablčným octom riedeným s vodou v pomere 1:10. Pach octu skutočne vyprchá, ale zmenu som po mesiaci nezaznamenala.

Skvelý trik je aj detský púder na oholenú pokožku, funguje omnoho lepšie ako drahé krémy. Pokožka nesčervená, nerobia sa na nej drobné vyrážky a chĺpky tak nezarastajú.

Babské rady fungujú aj pri nechtoch. Odjakživa som mala problémy s ich lámaním, nepomohli zábaly ani krémy. Až som narazila na tento recept – kúpeľ v teplom olivovom oleji. Nechty si aspoň dvakrát týždenne ponorte na zhruba desať minút do ohriateho olivového oleja, skutočne to zaberá. Pripraviť sa však musíte na to, že to nie je práve najpraktickejšie. Všetko okolo bude mastné a zbaviť sa toho pocitu na rukách tiež chvíľu potrvá. Ale funguje to.

Babských rád dnes na internete nájdete nekonečne veľa, nejaké vám určite prezradili aj staršie generácie v rodine. Za seba môžem povedať, že niektoré fungujú, iné zas nie, ale určite nie je na škodu ich na sebe otestovať.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona