Testovaciu plavbu lode Vladivostok určenej pre Rusko odložili

NETKY.SK • 9 September 2014, 15:02 • 2 min
Testovaciu plavbu lode Vladivostok určenej pre Rusko odložili

NANTES - Plánovanú testovaciu plavbu vrtuľníkovej lode Vladivostok, ktorú by Francúzsko malo dodať Rusku, odložili zo stredy na neurčito.

slovakia

left justify in out

Príčinou odkladu sú technické problémy, uviedol dnes nemenovaný zdroj.
     

Deväť dní trvajúca skúška sa mala začať v stredu a uskutočniť aj v prítomnosti ruských námorníkov, ktorí sú od konca júna na zaškoľovaní v lodeniciach v Saint-Nazaire. 
     

Nemenovaný zdroj podľa agentúry Reuters uviedol, že skúšky plavidla odložili o niekoľko dní a z technických dôvodov. "Niet pochybností, že príčiny sú technické, nemá to nič spoločné so súčasnou situáciou na Ukrajine," vysvetlil zdroj.
     

Francúzsko pod tlakom spojencov minulý týždeň oznámilo, že pozastavuje dodávku vrtuľníkových lodí triedy Mistral pre Rusko. 
     

S definitívnou platnosťou o dodávke, ktorá je naplánovaná na 1. novembra, rozhodne v závislosti od rešpektovania prímeria ukrajinskými silami a proruskými separatistami, ktorých podľa podozrení Západu Rusko vojensky podporuje. 
     

Podľa internetového vydania denníka Le Figaro definitívne rozhodnutie Francúzska ohľadom dodania lodí Mistral Rusku oznámi francúzsky prezident Francois Hollande počas veľtrhu Euronaval, ktorý sa uskutoční od 27. do 31. októbra tohto roku v Paríži. 
     

Na základe kontraktu v hodnote 1,2 miliardy eur mal výrobca odovzdať ruskej strane prvú loď Vladivostok koncom októbra tohto roku, druhú v roku 2015. Do francúzskeho prístavu Saint-Nazaire na pobreží Atlantického oceánu pricestovalo koncom júna takmer 400 ruských námorníkov, aby sa zaškolili na obsluhu týchto sofistikovaných lodí.
     

Napriek kríze na Ukrajine a nesúhlasu USA Francúzsko dlhodobo trvalo na tom, že splní svoj kontrakt s Ruskom a dve lode typu Mistral mu dodá. Paríž loboval za to, aby sa na kontrakt nevzťahovali sankcie EÚ voči Rusku.
     

Ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov v pondelok uviedol, že Rusko môže začať s výstavbou plavidiel podobných francúzskym vrtuľníkovým lodiam triedy Mistral, ktorých dodávka do Ruska je pozastavená kvôli politike Moskvy voči Ukrajine. Vysvetlil, že aj tak šlo o medzinárodný projekt, v ktorom riadiaci systém lodí dodávala ruská strana. 
     

"Vojenskú doktrínu to nezmení. Nemilé je, že sa na to pripravovala infraštruktúra. Ak dostaneme za úlohu postaviť analogické lode, zvládneme to, lebo riadiaci systém lodí bol ruský," vyhlásil ruský minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies