VIDEO Tesla má vážnu konkurenciu: Porsche Mission E je prešpikovaný ultra technológiami

NETKY.SK • 17 September 2015, 17:00 • 2 min
VIDEO Tesla má vážnu konkurenciu: Porsche Mission E je prešpikovaný ultra technológiami

FRANKFURT – Tento týždeň na autosalóne vo Frankfurte predstavila automobilka Porsche svoj najnovší koncept elektrického športového auta s označením Mission E. Frankfurt Motor Show 2015 bude prebiehať od 15. do 27.septembra.

slovakia

left justify in out

Najnovší počin nemeckej automobilky je priamou konkurenciou pre priekopnícky Model S od Tesly. "Mission E ukazuje, čo je Porsche schopné dokázať na trhu s elektromobilmi," povedal hovorca Porsche. "To, čo vidíte v modeli Mission E, môžete očakávať v budúcej generácii či dvoch automobilov Porsche."

Podľa výrobcu je Mission E poháňaný dvojicou elektromotorov odvodených z pretekárskeho špeciálu Porsche 919 LeMans. Koncept by mal mať viac ako 600 konských síl, dojazd približne 500 kilometrov a z 0 na 100 km/h zrýcli za necelých 3,5 sekundy.

 



Porsche Mission E je svojimi vlastnosťami v rovnakej kategórii ako elektromobil Tesla Model S P90D. Rozdiel je len v tom, že Mission E má pohon všetkých štyroch kolies, ktoré všetky aj zatáčajú.


K nabíjaniu bude potrebný 800 voltový port a automobilka tvrdí, že 80% dobitie dosiahnete už za neuveriteľných 15 minút. Tento revolučný systém dobíjania dostal názov "Porsche Turbo Charging" a pre Teslu by to mohlo znamenať problém. Tá totiž na dobíjanie používa 400 voltový Supercharger, ktorý dosiahne 80% dobitie asi za polhodinu.

 

img

Interiér elektromobilu Mission E je typický pre Porsche. Do tohto konceptu sa zmestia štyri osoby, vnútro je štýlové, avšak môže pôsobiť trochu sparťansky. Technológie použité v tomto kocepte sú však skutočne špičkové. Podľa výrobcu môžete vo vnútri auta ovládať rôzne funkcie pomocou očí a gestami. Mission E používa citlivé kamery, ktoré sledujú pohyb vašich očí a ramien. Hovoríte si, že to je šialené? Je toho ešte viac! Porsche dokonca tvrdí, že niektoré funkcie Mission E budú ovládané pomocou premietaných hologramov.

 

img


Automobilka Porsche vyvinula platformu MSB, na ktorej bude stáť aj budúci model Panamery a bude zdielaná s viacerými značkami koncernu Volkswagen. Očakáva sa, že bude základom aj pre budúce generácie luxusných limuzín a SUV od Bentley. Práve Mission E bude jedinečný aj v tomto smere, keďže je postavený na špeciálnej platforme a tá sa neobjaví v nijakom inom aute koncernu VW.

Každopádne si treba uvedomiť fakt, že Porsche Mission E je stále iba konceptom. Je prešpikovaný špičkovou technológiou a vyzerá nádherne futuristicky, avšak nie je to vozidlo, ktoré by sme si hneď mohli kúpiť. Nie je dokonca ešte ani isté, či sa Mission E alebo nejaké jeho verzie vôbec dostanú do sériovej výroby. Keby sa to však stalo realitou, tak tento klenot očakávajte najskôr v roku 2019.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies