Tešíte sa na vianočné trhy? V týchto slovenských mestách budú tento rok ekologické!

NETKY.SK • 23 November 2018, 11:41 • 2 min
Tešíte sa na vianočné trhy? V týchto slovenských mestách budú tento rok ekologické!

V jednotlivých slovenských mestách sa postupne otvárajú obľúbené vianočné trhy. Čím budú v niektorých z nich tento rok iné?

slovakia

left justify in out

Vianočný čas je za dverami, do Štedrého dňa nám ostáva presne mesiac. Koniec novembra je zároveň typický otváraním vianočných trhov v mestách po celom Slovensku. Táto udalosť patrí medzi obľúbené u mnohých z nás. Varené vínko, punč či pečená klobáska s priateľmi uprostred námestia je to, čomu pravidelne holdujeme až do Vianoc. Zamysleli ste ale nad tým, koľko plastového odpadu po takýchto trhoch ostáva?

 

img

Zdroj: TASR

 

Problém plastov je globálny a k jeho radikálnym riešeniam pristupujú mnohé krajiny. Slovensko začína v menšom, no predsa. Napríklad vedenia mesta Trnava a Žilina sa tento rok rozhodli, že predajcom v stánkoch s občerstvením na sviatočných trhoch zakážu používanie jednorazového plastového riadu.

 

Ako to má teda v praxi vyzerať? V niektorých iných štátoch vám nápoje načapujú do zálohovaných porcelánových šálok, no u nás to bude inak. Všetky stánky budú svoje jedlo a nápoje musieť povinne vydávať na kompostovateľných riadoch. Nesmie teda ísť ani o plastové a ani o papierové nádoby. Pokiaľ by sa toto nariadenie porušilo, predajca by mohol dostať vysokú pokutu.

 

img

Zdroj: TASR

 

Aj takýmito malými krokmi môžeme postupne upriamiť pozornosť širokej verejnosti k otázkam ekologickejšieho života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies