Tešedíkovo sa chce volať Pered, u Kaliňáka nesúhlasia

NETKY.SK • 15 Október 2013, 10:01 • 2 min
Tešedíkovo sa chce volať Pered, u Kaliňáka nesúhlasia

BRATISLAVA - Obec Tešedíkovo v okrese Šaľa chce zmeniť svoj názov na Pered. Obyvatelia obce o tom rozhodli v minuloročnom referende. O návrhu má v stredu rozhodnúť vláda, ministerstvo vnútra však so zmenou nesúhlasí.

slovakia

left justify in out

Obec požiadala rezort vnútra o zmenu názvu ešte v roku 2012. "O zmenu názvu požiadala obec na základe platného miestneho referenda vyhláseného obecným zastupiteľstvom s odôvodnením prinavrátenia k pôvodnému názvu obce," píše sa v predkladacej správe návrhu. Pered je historický názov, ktorý obyvatelia v bežnej konverzácii používajú dodnes, zároveň je to aj maďarský názov obce. Pered v roku 1948 komunisti premenovali podľa učenca, farára a pedagóga Samuela Tešedíka, ktorý vzdelával roľníkov. V obci žije viac obyvateľov maďarskej národnosti. 

Zásadné výhrady k zmene názvu na Pered mala podľa predkladacej správy rezortu vnútra Stála názvoslovná subkomisia Terminologickej komisie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Podľa tej by zmenou názvu došlo k porušeniu zákona o obecnom zriadení a tiež zákona o štátnom jazyku. Stanovisko tejto komisie odsúhlasilo aj ministerstvo kultúry, ktoré poukazuje na to, že oficiálne názvy obcí sa určujú výlučne v štátnom jazyku. "V súčasnosti je Tešedíkovo zaužívaný názov, ktorý obec používa 65 rokov a je súčasťou celosvetovej databázy geografických údajov a mapových diel," argumentuje ministerstvo vnútra. „Je to mylne vysvetľované, že Pered je maďarský názov obce, lebo v maďarčine to neznamená nič. Je to historický názov obce,“ vysvetľoval v čase referenda starosta obce Gyula Borsányi. 

Zmeniť názov obce môže vláda len so súhlasom obce na základe splnenia zákonných podmienok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona