Tesco vykázalo za minulý obchodný rok rekordnú stratu takmer 9 miliárd

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 09:45 • 2 min
Tesco vykázalo za minulý obchodný rok rekordnú stratu takmer 9 miliárd

LONDÝN - Britský maloobchodný reťazec Tesco dosiahol za obchodný rok 2014/15 najhoršie výsledky vo svojej 96-ročnej histórii. Informovali o tom agentúry Reuters, Bloomberg a portál BBC.

slovakia

left justify in out

Presnejšie, strata reťazca pred zdanením sa za 12 mesiacov do konca marca 2015 vyšplhala na rekordných 6,4 miliardy libier (8,90 miliardy eur) z 2,26 miliardy GBP v predchádzajúcom obchodnom roku.

 

Tesco, ktoré je najväčším maloobchodným predajcom v Británii, pritom už tri roky v rade bojuje s klesajúcimi príjmami. V januári vedenie reťazca oznámilo, že zatvorí časť obchodov a v roku 2016 zatvorí aj doterajšiu centrálu v Cheshunt a presunie ju do Welwyn Garden City. Okrem toho, v tomto finančnom roku 2015/16 zredukuje kapitálové výdavky na 1 miliardu libier z 2,1 miliardy GBP v uplynulom obchodnom roku, predá niektoré aktíva a zváži ukončenie dôchodkového programu. A zredukuje aj počet produktov vlastnej značky o približne 25 %.

 

Generálny riaditeľ Dave Lewis sa snaží zo všetkých síl zvládnuť čistý dlh vo výške 8,5 miliardy GBP a dôchodkový deficit v hodnote 3,9 miliardy GBP. Vlani sa čistý dlh spoločnosti zvýšil o 1,9 miliardy GBP. Lewis si dal za cieľ získať znova dôveru klientov a investorov po vlaňajšom účtovnom škandále, ktorý odhalil, že Tesco nadhodnotilo svoje zisky.

 

K rekordnej strate za minulý rok prispeli aj odpisy z hodnoty prevádzok Tesca vo výške 4,7 miliardy GBP.

 

Obchodný zisk spoločnosti sa v uplynulom roku prepadol o 60 % na 1,4 miliardy GBP, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov. Tesco musí znižovať ceny svojich produktov, aby obstálo v boji s konkurenčnými diskontnými obchodmi Aldi a Lidl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona