Teroristický útok vo Viedni bude mať diplomatickú dohru. Rakúsko obviňuje slovenskú informačnú službu

NETKY.SK • 7 November 2020, 11:43 • 2 min
Teroristický útok vo Viedni bude mať diplomatickú dohru. Rakúsko obviňuje slovenskú informačnú službu

VIEDEŇ – Teroristický útok z pondelka bude mať pravdepodobne diplomatickú dohru medzi Slovenskom a Rakúskom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovenské ministerstvo vnútra reagovalo na výroky rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera, ktorý na tlačovej konferencii informoval, že slovenské úrady neposkytli všetky potrebné informácie o teroristovi Kujtimovi Fejzulaiovi.

 

Zlyhala komunikácia?

Nehammer uviedol, že Spolkový úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) bol slovenskou tajnou službou informovaný o neúspešnom pokuse 20-ročného útočníka z Viedne nakúpiť muníciu na Slovensku. Avšak následne, keď sa dožadovali ďalších informácií, komunikácia zlyhala a doplňujúcich odpovedí sa už nedočkali.

 

img

 

Rakúsky šéf úradu sa preto rozhodol zriadiť nezávislú vyšetrovaciu komisiu, s cieľom toto komunikačné zlyhanie prešetriť. Skupina odborníkov zároveň prešetrí aj minuloročné predčasné prepustenie útočníka z väzenia.

 

Súvisiaci článok: K teroristickému útoku vo Viedni sa prihlásil Islamský štát! Zranenia utrpela aj jedna Slovenka

 

Terorista si chcel v Bratislave kúpiť náboje

Aj napriek prvotným informáciám, že si mal terorista zaobstarať automatickú zbraň na Slovensku, sa tieto podozrenia nepotvrdili. Pokúšal sa však v jednom z bratislavských predajní zaobstarať si muníciu do kalašnikova, čo sa mu nepodarilo.

 

img

 

Slovenská informačná služba tento neúspešný nákup zachytila a spolu s fotografiami páchateľa a poznávacou značkou auta upovedomila rakúske úrady. Nehammer však tvrdí, že SIS rakúskej strane neposkytla doplňujúce informácie

 

Ako informoval náčelník viedenskej polície Gerhard Purstl, slovenská spravodajská služba v priebehu júla upozornila rakúske úrady, že na Slovensku sa pokúšali kúpiť muníciu dvaja muži arabského, tureckého alebo čečenského pôvodu.

 

Medzi zaslanými informáciami bolo aj číslo ŠPZ auta, na ktorom prišli do hlavného mesta. Nebolo však presné, ale s rôznymi číselnými kombináciami.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa našej polície vo Viedni nebola použitá munícia zo Slovenska

 

Rezort obvinenia odmieta

Ako doplnil hovorca Petar Lazarov, Rakúsko potvrdilo prijatie informácií 10. septembra, pričom dostali spätnú odpoveď, že sa im podarilo stotožniť muža na fotografii z občanom Rakúska, ktorý v pondelok vo večerných hodinách spustil paľbu v centre Viedne. „Žiadosť z rakúskej strany o doplnení informácii bola tiež vybavená,“ dodal Lazarov.

 

Prečítajte si tiež: Toto sú moslimskí hrdinovia, ktorí počas teroristického útoku vo Viedni neváhali a utekali zraneným na pomoc. Riskovali pritom vlastný život

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies