Teroristický útok na železničnej stanici v Číne: Hlásia troch mŕtvych a 79 zranených!

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 08:59 • 2 min
Teroristický útok na železničnej stanici v Číne: Hlásia troch mŕtvych a 79 zranených!

PEKING - Najmenej traja ľudia prišli o život a 79 utrpelo zranenia pri dnešnom bombovom útoku na železničnej stanici v Urumči, metropole Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny.

slovakia

left justify in out

Oznámila to čínska štátna televízia CCTV, podľa ktorej útočníci odpálili nálože a zaútočili nožmi na ľudí. Televízia opísala udalosť ako teroristický útok. Podľa agentúry Sinchua sú štyria zranení vo vážnom stave.
      

K explózii došlo v deň, keď čínsky prezident Si Ťin-pching ukončil štvordňovú návštevu tohto nepokojného regiónu. Prezident po útoku vyzval na prijatie ráznych opatrení voči teroristom.  
      

Nálož vybuchla okolo 19.00 h miestneho času pred východom z južnej železničnej stanice v Urumči. Polícia na niekoľko hodín uzavrela celú stanicu a evakuovala obyvateľov okolitých budov. Podľa svedkov sa na mieste explózie - medzi východom zo stanice a autobusovou zastávkou - nachádzala odložená batožina.
      

Na amatérskych fotografiách zverejnených na internete bolo vidno obhorenú a zakrvavenú batožinu, odhodenú až do vzdialenosti približne 50 metrov od stanice. Mnohé zo záberov zakrátko odstránili z internetových stránok čínski cenzori. 
      

V marci tohto roku skupina mužov a žien ozbrojených nožmi zabila 29 a zranila vyše 140 ľudí na hlavnej železničnej stanici v meste Kchun-ming v juhočínskej provincii Jün-nan. Čínske úrady obvinili z útoku ujgurských separatistov. 
      

V autonómnej oblasti Sin-ťiang dlhodobo pretrváva napätie medzi moslimskými Ujgurmi a príslušníkmi čínskeho etnika Chan. 
      

Ujgurská menšina sa sťažuje na hospodársky, politický a kultúrny útlak zo strany Pekingu, zatiaľ čo čínska vláda obviňuje ujgurské skupiny zo separatistických snáh, násilností a terorizmu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies