Teroristické útoky vo Francúzsku stáli ich páchateľov asi 100-tisíc eur

NETKY.SK • 17 Október 2016, 11:46 • 2 min
Teroristické útoky vo Francúzsku stáli ich páchateľov asi 100-tisíc eur

PARÍŽ - Francúzsky Think tank špecializujúci sa na problematiku terorizmu dospel na základe svojich analýz k odhadu, že teroristické útoky spáchané na území Francúzska od začiatku roku 2015 stáli ich objednávateľov a vykonávateľov vyše 100-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Ako informoval francúzsky magazín Journal du Dimanche (JDD), náklady teroristov na jednotlivé operácie vyčíslilo Centrum pre analýzu terorizmu (CAT). Do celkovej sumy sú započítané ceny zbraní, náklady na telefonovanie, prenájom áut i bytov.

Na útoky v Paríži z januára minulého roku - v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo a v samoobsluhe s kóšer tovarom - vynaložili ich páchatelia, bratia Kouachiovci a Amedy Coulibaly, približne 26.000 eur. Podľa CAT väčšinu z tejto sumy - 21.000 eur - zaplatili za zbrane. Zvyšné náklady financovali z vlastných úspor, zo zisku z ilegálneho obchodovania s oblečením a z bezúčelovej pôžičky, napísal JDD.

 

Séria teroristických útokov z 13. novembra 2015 bola finančne nákladnejšia - na jej realizáciu bolo vynaložených odhadom 82.000 eur. Útočníci ich totiž pripravovali niekoľko mesiacov, pričom podnikali cesty po rôznych krajinách Európy. Tieto presuny ich stáli asi 27.000 eur.

 

Takéto jazdy absolvoval aj Salah Abdeslam, ktorý je jediným previvším zadržaným členom kománd útočiacich v Paríži.

Nemalé sumy členovia kománd a ich komplici platili za prenájom 11 áut (11.000 eur) i bytov vo Francúzsku i Belgicku (20.000 eur). Zbrane, výbušniny a vesty samovražedných atentátnikov použité pri útokoch v Paríži a Saint-Denis stáli 16.000 eur.

 

Náklady na telefonovanie a falošné doklady CAT odhadol na 8000 eur.

 

Podľa CAT časť nákladov na útoky v Paríži pokryl aj Islamský štát (IS), ktorý prispel na každého džihádistu sumou od 2000 do 3000 eur. Okrem toho Mohamed Abrini, podozrievaný z logistickej podpory atentátnikov, získal finančnú pomoc v Británii. Sumou 4000 eur zo zbierky medzi sympatizantmi v oblasti Ile-de-France prispela aj Hasna Aitboulahcenová, ktorá bola sesternicou údajného plánovača útokov v Paríži Abdelhamida Abaaouda a prišla s ním o život pri policajnej razii niekoľko dní po atentátoch; tržbu zo svojho baru v bruselskej štvrti Molenbeek na atentáty obetovali aj bratia Brahim a Salah Abdeslamovci.

 

Atentát z Nice, ktorý sa odohral 14. júla tohto roku počas osláv francúzskeho štátneho sviatku, stál jeho páchateľa Mohameda Lahouaieja-Bouhlela asi 2500 eur. Ide o cenu za zbraň a prenájom nákladného auta, ktorým svoj útok spáchal. Podľa CAT Lahouaiej-Bouhlel financoval svoj čin z vlastných prostriedkov.

 

Podľa šéfa CAT Jeana-Charlesa Brisarda je nutné, aby banky vždy oznamovali každý prípad, keď osoba, ktorá je sledovaná pre podozrenie z islamistickej radikalizácie, vyberie zo svojho účtu všetky finančné prostriedky alebo ich časť. Tejto agende sa potom môže venovať špecializovaný úrad Tracfin, ktorý sa venuje boju s praním špinavých peňazí a s financovaním terorizmu.

 

Brisard si okrem toho myslí, že by bolo vhodné sprísniť dozor nad predajom predplatených SIM kariet a bankových kariet s vloženou sumou a vyžadovať pri ich predaji od zákazníka preukaz totožnosti. Upozornil tiež na nutnosť harmonizácie tejto praxe v rámci EÚ, lebo inak "vyjdú všetky snahy navnivoč".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona