Teroristické komandá z Paríža boli v kontakte s neznámymi osobami v Belgicku

NETKY.SK • 31 December 2015, 07:24 • 2 min
Teroristické komandá z Paríža boli v kontakte s neznámymi osobami v Belgicku

PARÍŽ - Teroristi, ktorí 13. novembra zaútočili na rôznych miestach v Paríži, koordinovali svoje aktivity počas krvavého večera vo francúzskej metropole s najmenej jednou kontaktnou osobou v Belgicku. Tri teroristické komandá si vtedy vymenili krátke posolstvá s dvoma rôznymi mobilnými telefónmi v Belgicku. Zatiaľ však nie je známe, kto bol kontaktnou osobou alebo osobami islamistov v susednej krajine.

slovakia

left justify in out

Informácie priniesli dnes francúzske elektronické médiá s odvolaním sa na dobre informované zdroje. Teroristi, ktorí zaútočili na koncertnú sieň Bataclan, zaslali 13. novembra o 21.42 h esemesku s textom, ktorý možno voľne preložiť ako "začíname". Fakt, že takáto esemeska bola odoslaná, bol známy už relatívne skoro po začiatku vyšetrovania, nebolo však jasné, kam smerovala. S iným mobilným telefónom v Belgicku bol v kontakte jeden z útočníkov pri futbalovom štadióne Stade de France.


Kontakt na telefónne číslo v Belgicku malo aj tretie teroristické komando, ktoré útočilo na rôzne podniky, bary a reštaurácie, pričom bolo v kontakte aj so samovražedným útočníkom pri štadióne a s pravdepodobným strojcom celej série útokov Abdelhamidom Abaaoudom, ktorého život vyhasol päť dní po útokoch pri policajnej akcii na parížskom predmestí Saint Denis.


Teror v Paríži si v trinásty novembrový večer vyžiadal životy 130 ľudí, ďalších asi 350 osôb utrpelo zranenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona