Teroristi z ETA dostali každý po 3860 rokov väzenia

NETKY.SK • 11 December 2013, 19:18 • 2 min
Teroristi z ETA dostali každý po 3860 rokov väzenia

MADRID - Španielsky súd dnes vymeral trest odňatia slobody v dĺžke 3860 rokov pre každého z trojice baskických separatistov za spáchanie bombových útokov, pri ktorých utrpelo zranenia 160 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rozsudky sú dosiaľ najprísnejším postihom za uskutočnenie útoku príslušníkmi baskickej separatistickej skupiny ETA. V skutočnosti však španielske zákony nepovoľujú pobyt za mrežami na viac ako 40 rokov, pripomenula DPA.

Daniela Pastora, Iniga Zapiraina a Beatriz Etxebarriaovú uznal súd vinnými vo veci pokusu o zavraždenie 160 osôb a úplného zničenia policajného komplexu v severošpanielskom meste Burgos 29. júla 2009. Atentátnici použili pri útoku 700 kilogramov výbušnín, ktoré uložili do zaparkovanej dodávky a odpálili pomocou časovača. Útok bol jedným z najväčších, aké ETA uskutočnila predtým, ako v októbri 2011 oficiálne upustila od ďalšieho násilia. Jej kampaň za samostatnosť španielskeho regiónu Baskicko si od roku 1968 vyžiadala približne 850 obetí na životoch. Premiér Mariano Rajoy sa odmieta zúčastniť na mierových rokovaniach s predstaviteľmi ETA a trvá na jej rozpustení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies