Terorista z belgického Verviers sa priznal, príkazy dostával z Turecka a zo Sýrie

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 15:54 • 2 min
Terorista z belgického Verviers sa priznal, príkazy dostával z Turecka a zo Sýrie

BRUSEL - Trestný súd v Bruseli prerokoval dnes prípad teroristickej bunky z belgického mesta Verviers, ktorú protiteroristické komando rozbilo v polovici januára 2015.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obvinený Mohammed Hamza Arshad sa pred súdom priznal, že osobne dostával príkazy zo Sýrie a Turecka, a to aj od Abdelhamida Abaaouda, strojcu parížskych útokov z 13. novembra.

S Abaaoudom sa Arsad podľa vlastných slov nikdy nestretol, keďže komunikovali spolu iba telefonicky, informovala agentúra Belga.

 

Mohammed Hamza Arshad prenajal byt na ulici Colline vo Verviers, ktorý sa vlani v januári stal terčom útoku komanda belgických bezpečnostných síl. Protiteroristická jednotka zasiahla s cieľom zmariť plánované útoky na ciele v Bruseli, ktoré chystali niekoľkí navrátilci z bojov v Sýrii. Pri rozsiahlej operácii, ktorá vyústila v prestrelku, boli zabití dvaja džihádisti a jeden z nich bol zadržaný.

Vyšetrovatelia zistili, že v byte zadržaného Arshada boli zaistené produkty umožňujúce výrobu výbušných zariadení a tiež vysielačky pre diaľkovú komunikáciu.

 

Arshad bol od novembra 2014 v pravidelnom kontakte s ďalším obžalovaným Souhaibom Abdim, ktorého požiadal o rýchlu "výrobu" deviatich nových falošných belgických preukazov totožnosti. Jeden bol na meno Abdelhamida Abaaouda, ktorý bol považovaný za koordinátora teroristickej bunky z Verviers.

 

Arshad v septembri 2014 odišiel do Sýrie, odkiaľ sa vrátil do Belgicka s viacerými fotkami iných bojovníkov za účelom výroby falošných dokladov. Abdi na súde zopakoval, že nemá nič spoločné s terorizmom, že nevedel nič o plánoch teroristickej bunky z Verviers. V deň zásahu vo Verviers sa Abdimu podarilo utiecť, polícia ho chytila o deň neskôr vo Francúzsku neďaleko talianskych hraníc.

 

Arshad zas pred súdom trvá na svoje úlohe "vykonávateľa" cudzích rozkazov. Priznal, že od začiatku novembra 2014 takmer každý deň dostával pokyny z tureckého telefonického čísla. Jeho hlavnou úlohou bolo prenajať byt. Najskôr to skúsil v lokalite Saint-Georges-sur-Meuse v blízkosti letiska v Liége, nakoniec však nájomnú zmluvu podpísal na uvedenej adrese vo Verviers.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies