Terorista Coulibaly si na nákup zbraní a výbušnín vzal spotrebný úver

NETKY.SK • 19 Január 2015, 12:26 • 2 min
Terorista Coulibaly si na nákup zbraní a výbušnín vzal spotrebný úver

PARÍŽ - Vlani v decembri, mesiac pred obsadením supermarketu s kóšer tovarom v Paríži, si jeho páchateľ Amédy Coulibaly vzal pôžičku vo výške 6000 eur od medzinárodnej finančnej spoločnosti Cofidis, špecializujúcej sa na spotrebné úvery.

slovakia

left justify in out

Zbrane a výbušniny, ktoré sa našli v obchode Hyper Cacher po ukončení rukojemníckej drámy, by na čiernom trhu mali hodnotu práve 6000 eur, napísal francúzske médiá s tým, že spotrebný úver Coulibaly využil práve na nákup zbraní a munície.

 

Denník La Voix du Nord, ktorý o tom napísal ako prvý, sa pozastavuje nad tým, že neskorší útočník Amédy Coulibaly pri vybavovaní pôžičky použil sfalšovanú "výplatnú pásku". Podľa nej pracoval pre spoločnosť Naxos so sídlom v Noisy-le-Grand v departemente Seine-Saint-Denis ako projektový manažér, pričom mesačne údajne zarábal 2924 eur. Ako jediný trvalý výdavok v tlačive uviedol poplatok za byt vo výške 508 eur mesačne.

 

V snahe dostať sa k peniazom čo najrýchlejšie, Coulibaly súhlasil, že sa vzdáva práva na odstúpenie od zmluvy o pôžičke, čo by za obvyklých okolností mohol urobiť do 14 dní od jej podpísania. Okrem toho Coulibaly podpísal aj poistku pre prípad smrti. 

 

Prvú splátku, stanovenú na 138 eur, mal splatiť 5. januára. Tri dni po tomto termíne Coulibaly na parížskom predmestí Montrouge smrteľne postrelil mladú policajtku a deň nato uskutočnil ozbrojený prepad kóšer obchodu, kde hneď na úvod zastrelil štyroch ľudí.

 

 

Coulibaly spoločnosti Cofidis pri predkladaní žiadosti o pôžičku poskytol aj ďalšie doklady: fotokópiu svojho preukazu totožnosti, poslednú faktúru za telefón, výpis z účtu v banke Crédit Agricole či sfalšovaný doklad o výške zdaniteľného príjmu za rok 2013 u telekomunikačnej firmy Naxos.

 

Francúzske médiá upozorňujú na vyhlásenie firmy Naxos, ktorá oznámila, že nemá žiadneho zamestnanca. Uviedla, že Coulibalyho prípad nie je prvým, keď bolo jej meno zneužité pri dokladovaní príjmu pri žiadosti o pôžičku alebo boli sfalšované doklady firmy. Vzhľadom na to, že táto prax je už nejaký čas verejne známa, Naxos vyjadrila údiv nad tým, že Cofidis sa dala nachytať.

 

Magazín Le Point v súvislosti s tým uviedol, že dcérska spoločnosť skupiny PSA Peugeot Citroën pred niekoľkými týždňami zamietla Coulibalyho žiadosť o pôžičku v rovnakej výške, ako mu poskytla Cofidis. Na zdokladovanie príjmov tiež predložil sfalšovanú výplatnú pásku od Naxosu. 

 

Coulibaly tvrdil, že svoje útoky v Paríži koordinoval s postupom bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov, ktorí 7. januára streľbou v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo uvrhli Francúzsko do šoku. 

 

Páchateľov všetkých troch útokov polícia zastrelila minulý piatok pri takmer súbežných operáciách v Paríži a v obci Dammartin-en-Goele, kde sa Kouachiovci od piatkového rána skrývali pred políciou. Predtým, ako ich policajti zneutralizovali, sa všetci traja ešte pokúšali prestrieľať z objektov, kde sa skrývali.

 

Útoky islamistov v Paríži si vyžiadali celkovo 17 obetí na životoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies