Termín volieb ohlásila aj samozvaná Luhanská ľudová republika

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 09:49 • 2 min
Termín volieb ohlásila aj samozvaná Luhanská ľudová republika

KYJEV - Líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Igor Plotnickij stanovil termín miestnych volieb na 1. novembra 2015, informovala dnes agentúra UNIAN.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"LĽR je za prísne plnenie minských dohôd. Ukrajina jednostranne prijala zákon o miestnych voľbách bez koordinácie s LĽR a DĽR (Donecká ľudová republika), ktorého obsah je v rozpore s literou a duchom minských dohôd," uviedol Plotnickij vo vyhlásení.

 

Podľa jeho vyjadrenia začne teraz LĽR jednostranne realizovať minské dohody ohľadne miestnych volieb.

"Voľby hláv miest a okresov v LĽR stanovujem na 1. novembra 2015," uviedol Plotnickij. Zároveň nariadil úradom, aby umožnili prístup medzinárodným pozorovateľom a vytvorili podmienky pre ich prácu.

 

Zámer usporiadať miestne voľby oznámila minulý týždeň vo štvrtok aj samozvaná Donecká ľudová republika. Jej líder Alexandr Zacharčenko ich stanovil na 18. októbra.

 

Podľa agentúry RIA Novosti zaznelo Zacharčenkovo oznámenie deň po tom, čo Porošenko predložil do parlamentu návrh ústavnej reformy, ktorý počíta s decentralizáciou moci. Návrh však nepredpokladá osobitný štatút pre separatistické regióny DĽR a LĽR.

 

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) budú voľby v Donbase monitorovať len v tom prípade, ak dostanú oficiálne pozvanie z Kyjeva, oznámil Michael Georg Link, riaditeľ Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR). Link vysvetlil, že ODIHR môže monitorovať miestne voľby len na žiadosť účastníckych štátov OBSE, medzi ktoré patrí Ukrajina.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies