Termín súdu so Slotom ešte neurčili, sudcovia majú problém s obhajkyňou

NETKY.SK • 9 Október 2013, 17:20 • 2 min
Termín súdu so Slotom ešte neurčili, sudcovia majú problém s obhajkyňou

ŽILINA – Termín súdu s bývalým šéfom národniarov Jánom Slotom ešte stále neurčili, dvaja čadčianski sudcovia totiž namietajú zaujatosť voči Slotovej obhajkyni.

slovakia

left justify in out

„Termín hlavného pojednávania na Okresnom súde Čadca v trestnom konaní Jána Slotu nie je vytýčený, lebo spis bol doručený Krajskému súdu v Žiline na rozhodnutie o námietke zaujatosti. Dvaja trestní sudcovia Okresného súdu Čadca vzniesli námietku zaujatosti voči právnej zástupkyni obvineného, ktorá ich zastupuje v súkromných občianskoprávnych sporoch,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská s tým, že o námietke by mal žilinský krajský súd rozhodnúť na neverejnom zasadnutí v stredu 16. októbra.

Za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky stále hrozí niekdajšiemu predsedovi Slovenskej národnej strany aj väzenie. Okresný súd Čadca síce Jána Slotu uznal vinným, no trestným rozkazom mu uložil len peňažný trest 5 000 eur a trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo na 16 mesiacov. Prokurátorka však s takýmto trestom nesúhlasila. „Prokurátorka Okresnej prokuratúry Čadca podala odpor proti trestnému rozkazu Okresného súdu Čadca. Po podaní odporu samosudca podľa Trestného poriadku musí nariadiť vo veci hlavné pojednávanie,“ vysvetlil prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Milan Cisarik. Za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky môže súd uložiť trest odňatia slobody až na jeden rok, prípadne peňažný trest od 160 do 331 930 eur. „Páchateľovi môže byť uložený aj trest zákazu činnosti, teda viesť motorové vozidlo až na 10 rokov. V obdobných prípadoch súdy ukladajú väčšinou peňažný trest a zákaz činnosti,“ dodal Cisarik. 

Slotu v máji zastavila v Čadci policajná hliadka s podozrením, že šoféruje pod vplyvom alkoholu. Bývalý šéf Slovenskej národnej strany sa však odmietol podrobiť dychovej skúške i vyšetreniu krvi a policajti ho preto predviedli na obvodné oddelenie do Čadce. Keďže Slota odmietol aj vypovedať, prokuratúra nemohla využiť super rýchle konanie a po polnoci ho polícia prepustila. „Službukonajúci prokurátor Okresnej prokuratúry Čadca udelil policajtovi súhlas na prepustenie obvineného, pretože neboli u neho zistené dôvody väzby a nebude vykonané takzvané super rýchle konanie, pri ktorom musí byť vyšetrovanie skončené a osoba odovzdaná súdu do 48 hodín od zadržania. Vzhľadom k tomu, že v tomto konkrétnom prípade nebolo možné v uvedenej lehote skončiť vyšetrovanie, bol obvinený prepustený,“ povedal Cisarik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies