Termín dokončenia D1 Jánovce - Jablonov stále neznámy

NETKY.SK • 15 August 2014, 16:29 • 2 min
Termín dokončenia D1 Jánovce - Jablonov stále neznámy

BRATISLAVA - Ďalší, už tretí plánovaný termín ukončenia meškajúcej stavby prvého úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov nie je stále známy.

slovakia

left justify in out

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) novú lehotu zatiaľ nezverejnila. "Na prvom úseku D1 Jánovce - Jablonov evidujeme požiadavku zhotoviteľa na predĺženie termínu výstavby. Požiadavka je v štádiu posudzovania stavebným dozorom," potvrdil pre agentúru SITA hovorca NDS Michal Fúrik. Deväťkilometrový úsek diaľnice pri Levoči mal byť odovzdaný do užívania pôvodne koncom minulého roka a naposledy minulý mesiac.

 

Diaľničiari zaplatili zhotoviteľovi za vykonané práce do konca júna tohto roka 51,9 mil. eur. Pôvodná zmluvná cena, za ktorú sa spoločnosti Váhostav - SK, a.s. a Bögl a Krýsl, k.s. zaviazali postaviť prvý úsek D1 Jánovce - Jablonov, bola 59,94 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Jej súčasťou aj rezerva v objeme 5,2 mil. eur pre vykonanie nepredvídaných prác z dôvodu zmien podmienok. "Aktuálna zmluvná cena je 67,6 mil. eur," spresnil Fúrik. 

 

Stavbári požiadali o predĺženie lehoty výstavby diaľnice už pred dvoma mesiacmi. Podľa informácií mali žiadať navyše šesť mesiacov, ktoré by mali k dispozícii na práce. Diaľnicu pri Levoči začali stavať pred troma rokmi. "Sklzy vo výstavbe na úseku D1 Jánovce - Jablonov sú v poslednom období spôsobené vplyvom nepriaznivých poveternostných podmienok. Všetky zmeny bude potrebné aj projekčne zapracovať," zdôvodnil vo štvrtok pre agentúru SITA meškanie prác hovorca Váhostavu Tomáš Halán. 

 

Odsúhlasených osem zmien nad 100 tis. eur na stavbe prvého úseku D1 Jánovce - Jablonov má objem 12,89 mil. eur, čo je 21,5 % pôvodnej zmluvnej ceny. Z tejto sumy najviac stoja záchranné práce súvisiace s možným zosuvom v skalných zárezoch v dĺžke 950 metrov, a to 6,55 mil. eur. Napríklad, náklady na práce pre nepredvídateľné podmienky pri odkopoch zeminy v trase diaľnice sú 4,5 mil. eur. Zmena zakladania mosta z veľkopriemerových pilót na mikropilóty z dôvodu odlišných geologických podmienok zistených pri realizácii prác si vyžiadala 505,5 tis. eur a sanácia podložia násypov diaľnice v dĺžke pre zvýšené hladiny podzemnej vody v dĺžke 525 metrov takmer 498 tis. eur. 

 

Visualizácia diaľnice  D1 Jánovce - Jablonov

 

Sanačné opatrenia systémom odvodňovacích rebier, ktorými sa odviedla voda z podložia násypu, stoja vyše 423 tis. eur. Súčasťou tejto sumy sú aj opatrenia pre zmeny geologických podmienok, vypracovanie novej dokumentácie stavebného povolenia pre novú normu viažucu sa k oceľovým zvodidlám či technologická úprava zeminy. Sanácia podložia násypu diaľnice pre výver vody a odvodnenie svahu má náklady takmer 142 tis. eur, doplnkový geologický prieskum na zistenie rozsahu nevhodného podložia násypu a technické riešenie založenia násypu spolu s inými opatreniami okolo 141 tis. eur. Vypracovanie zjednodušenej dokumentácie pre zmenu stavebného povolenia bude stáť 130 tis. eur.

 

Kontrolný deň na stavbe D1 Jánovce - Jablonov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies