Termálne kúpalisko Podhájska dostane zelenú! Minister Ján Budaj však predostrel svoje podmienky

NETKY.SK • 3 August 2021, 15:0 • 2 min
Termálne kúpalisko Podhájska dostane zelenú! Minister Ján Budaj však predostrel svoje podmienky

BRATISLAVA/NOVÉ ZÁMKY - Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) sa s prevádzkovateľom kúpaliska v Podhájskej, okres Nové Zámky, dohodli na postupnom uvoľnení opatrení. Na dnešnej tlačovej konferencii to novinárom predostrel minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Rezort životného prostredia určil termálnemu kúpalisku Podhájska podmienky, za ktorých bude môcť obnoviť prevádzku a opäť využívať vodu z geotermálneho vrtu. Dôležité bude najmä vyriešenie otázky vypúšťania geotermálnej vody z bazénov, ktorá bude musieť pred vypustením prejsť úpravami. Envirorezort navrhol kúpalisku niekoľko možností, ako naložiť s vypustenou vodou. 


Podľa starostu Podhájskej Romana Ivana kúpalisko už niekoľko podmienok envirorezortu pre opätovné uvedenie do plnej prevádzky splnilo. Zvyšné chce podľa jeho vyjadrenia splniť v čo najkratšom možnom čase. Potrebné bude doriešiť aj rádioaktivitu vody. desaťnásobne prekračuje povolené limity pre povrchové vody.

 

Voda na kúpalisku Podhájska obsahovala rádioaktívne prvky! Vedenie objektu o tom vedelo!

 

Problémom je, že voda z geotermálnych vrtov vždy obsahuje určitú dávku rádioaktivity a Ministerstvo zdravotníctva SR nemá určené špecifické limity pre vodu z geotermálnych vrtov.

"Preto budem odporúčať pánovi ministrovi Lengvarskému, aby Ministerstvo zdravotníctva určilo pravidlá," vyjadril sa dnes minister Ján Budaj. Rezort zdravotníctva by podľa neho mal rozhodnúť, či vydá povolené limity rádioaktivity pre povrchovú vodu z geotermálnych vrtov, alebo sa voda z geotermálnych vrtov bude posudzovať podľa limitov pre geotermálnu vodu.

Aktuálne v Podhájskej fungujú iba bazény, ktoré nie sú napúšťané geotermálnou vodou. Starosta Podhájskej žiadal rezort, aby mu udelil výnimku na vypúšťanie geotermálnej vody do potoka Liska. MŽP SR však jeho požiadavku zamietlo, nakoľko nechcelo udeliť nikomu výnimku na porušovanie zákona.

 

img

 

Ján Budaj dodal, že aktuálne už celú záležitosť v súvislosti s kúpaliskom Podhájska polícia odstúpila na súd. Ten sa bude zaoberať napríklad falšovaním údajov v minulosti a získavaním povolení na základe sfalšovaných údajov. Toho sa v Podhájskej mali v minulosti dopúšťať viaceré podnikateľské subjekty.

 

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona