Tereziánske slávnosti priblížili bohatú históriu Chtelnice

NETKY.SK • 5 August 2017, 18:25 • 2 min
Tereziánske slávnosti priblížili bohatú históriu Chtelnice

CHTELNICA – Obyvatelia Chtelnice v okrese Piešťany mohli dnes počas Tereziánskych slávností spoznať históriu chtelnického panstva od 15. až po 20. storočie.

slovakia

left justify in out

Divadelní ochotníci z Chtelnice, Špačiniec, tanečné súbory a ďalší účinkujúci v dobových kostýmoch im priblížili majiteľov miestneho kaštieľa od Krištofa Ungnada zo 16. storočia cez šľachtický rod Erdödyovcov až po posledného súkromného majiteľa Jozefa Pálfiho mladšieho.

 

Vrcholom veľkolepého scénického programu bol inscenovaný príchod panovníčky Márie Terézie, ktorá údajne chtelnický kaštieľ navštívila na pozvanie Jána Erdödyho v roku 1775. Publikum výkony ochotníckych hercov ocenilo búrlivým privítaním panovníčky a dlhotrvajúcim potleskom.

„Chceli sme návštevníkom priblížiť všetkých tých dôležitých ľudí, ktorí sa zaslúžili o rozvoj chtelnického panstva. Ukázali sme aj príchod Márie Terézie, ktorá Chtelnicu údajne navštívila, ale zatiaľ nie je známy žiadny dôveryhodný dokument, ktorý by túto návštevu potvrdzoval,“ povedala Jana Kvantová z občianskeho združenia Zámok Hlohovec, ktoré Tereziánske slávnosti v Chtelnici pripravilo.

 

Združenie tiež začalo v tomto roku s rekonštrukciou jedného zo štyroch pavilónov pri kaštieli. V programe Tereziánskych slávností nechýbali ani ukážky bojov s Turkami, telesných trestov v stredoveku, ale ani akt udelenia mestských výsad pre obyvateľov Chtelnice.

Chtelnický kaštieľ je zapísaný v registri národných kultúrnych pamiatok, dlhé roky však len chátral. Obec sa ho v minulosti snažila zbaviť predajom, po nástupe Petra Radošinského do kresla starostu pred siedmimi rokmi obec zmenila stratégiu a po malých krôčikoch si začala svoj historický skvost rekonštruovať. Vďaka získaniu peňazí z eurofondov bolo možné pred rokom obnoviť a pre verejnosť sprístupniť časti kaštieľa, v ktorých sú muzeálne a výstavné priestory.

Erdödyovský, neskôr pálfiovský kaštieľ bol svedkom mnohých honosných poľovačiek, plesov a ďalších veľkolepých slávností, ale v roku 1918 aj bezohľadnej rabovačky, pri ktorej sa stratili vzácne archívy a v ohni skončilo množstvo kníh. V roku 1775 zemepán Ján Erdödy v kaštieli privítal panovníčku Máriu Teréziu so sprievodom. V roku 1941 v ňom za účasti prezidenta Jozefa Tisa otvorili Vyššiu vojenskú školu Hlinkovej mládeže. Za socializmu bola v kaštieli základná škola, neskôr ho prevzalo ministertvo vnútra. Do vlastníctva obce sa areál dostal v roku 2003.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies