Terčom útoku vo Francúzsku sa stalo ďalšie sídlo odborov - centrála CGT

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 17:53 • 2 min
Terčom útoku vo Francúzsku sa stalo ďalšie sídlo odborov - centrála CGT

PARÍŽ - Dve neznáme osoby v noci nadnes na parížskom predmestí Montreuil poškodili fasádu sídla najväčšej odborárskej organizácie vo Francúzsku - Všeobecnej konfederácie práce (CGT).

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes denník Le Parisien.

 

Maskovaní páchatelia niekoľkými kladivami rozbili viacero sklených výplní na prízemí budovy. Do objektu nevnikli, pretože sa spustil alarm. Z miesta činu potom ušli, spresnil denník s odvolaním sa na policajné zdroje.

 

Le Parisien okrem toho informoval, že generálny tajomník CGT Philippe Martinez pred časom dostal anonymný list s vyhrážkami. Podobné listy, často aj fotografiami rakiev, boli zaslané aj ďalším odborárom. Jedna zo zamestnankýň CGT sa v uplynulých dňoch stala terčom fyzického útoku. V dôsledku toho CGT prijala opatrenia na ochranu jej bezpečnosti.

 

Francúzsko je v posledných mesiacoch dejiskom štrajkov, demonštrácií a masových pochodov, ktorými odborári, zamestnanci a študenti protestujú proti vládnej reforme zákonníka práce. Počas odborárskych akcií dochádza často k násilným potýčkam medzi ich radikálne ladenými účastníkmi a políciou.

 

Podľa vlády premiéra Manuela Vallsa má liberalizácia zákonov v oblasti pracovného práva prispieť k vytvoreniu nových pracovných miest v krajine. Vládny návrh však obsahuje aj zmeny, ktoré sú pre odborárov neprijateľné: okrem iného ide o predĺženie pracovného času a zjednodušenie prepúšťania zamestnancov.

 

Od druhej polovice tohto týždňa ide už o druhý útok na sídlo odborov: vo štvrtok večer sa terčom útoku stalo parížske sídlo Francúzskej demokratickej konfederácie práce (CFDT), ktorá podporuje vládnu reformu. Páchatelia na budovu nasprejovali nápis: "Dosť bolo zrady!". Polícia po incidente zadržala deväť podozrivých.

 

Francúzsky premiér Valls a minister vnútra Bernard Cazeneuve útoky na sídla odborov odsúdili. "Nič nemôže ospravedlniť útoky na aktérov sociálnej demokracie," napísal dnes vo svojom tweete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies