TERCHOVÁ:Obete Malej Fatry si uctili pietnou spomienkou na symbolickom cintoríne

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:13 • 2 min
TERCHOVÁ:Obete Malej Fatry si uctili pietnou spomienkou na symbolickom cintoríne

TERCHOVÁ:Obete Malej Fatry si uctili pietnou spomienkou na symbolickom cintoríne

slovakia

left justify in out

img

Pietnou spomienkou si dnes na symbolickom cintoríne vo Vrátnej doline uctili horskí záchranári, príbuzní obetí, turisti a miestni obyvatelia obete Malej Fatry.
Riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Malá Fatra Juraj Ondruš pripomenul, že tento rok zomreli v Malej Fatre traja ľudia. „Jeden prípad bolo lavínové nešťastie, keď dvoch snoubordistov zasypala lavína pri zostupe kamenným žľabom. Dvakrát to boli úmrtia v Dierach po srdcových zlyhaniach,“ uviedol Ondruš. Doplnil, že od januára absolvovali záchranári v Malej Fatre 182 zásahov, z toho 13 pátraní.
Podľa riaditeľa HZS Jozefa Janigu sa horskí záchranári v súčasnosti stretávajú hlavne s nedisciplinovanosťou návštevníkov. „Chodia na túry veľmi neskoro, často majú nedostatočný výstroj. Až v osemdesiatich percentách si nehody ľudia zapríčinili sami. Keby si dávali väčší pozor, tragédií by bolo menej. Samozrejme, nie všetko sa dá predvídať. Či už sú to skryté zdravotné problémy, lavíny, ktoré si ľudia nespustili sami alebo zásahy bleskov, ktorých je veľa práve v tejto oblasti. Sú to naozaj faktory, ktoré sa veľmi ťažko predvídajú,“ skonštatoval Janiga.
Ondruš zdôraznil, že názov Malá Fatra môže byť klamlivý. „Ona je hlavne dosť vysoká, na hrebeň je z každej časti Malej Fatry prevýšenie minimálne tisíc výškových metrov. Treba rátať s tým, že ak sa človek nedokáže vyviezť sedačkou hore, tak tých tisíc výškových metrov musí vystúpiť, aby sa dostal na hrebeň,“ dodal.
Hlavným dôvodom vybudovania cintorína bola snaha prejaviť úctu obetiam hôr. Symbolický cintorín, na ktorom sústredili tabule a symboly obetí Malej Fatry, otvorili a posvätili 25. júla 1998. Jeho mottom je Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu.
Za začiatok organizovanej turistiky v Malej Fatre sa považuje založenie Prírodovedeckého spolku v Žiline v roku 1879, ktorý podnikal vychádzky do Súľovských skál a do Vrátnej. V bývalom Uhorsku pôsobil od roku 1873 Karpatský spolok Uhorska, zameraný pôvodne na Vysoké Tatry, ktorý neskôr zakladal i pobočky. Budapeštianska, založená v roku 1888, vytvorila v roku 1890 Žilinsko – Rajecký výbor, ktorý začal značkovať turistické cesty v Malej Fatre. Prvú turistickú útulňu v Malej Fatre postavili členovia tohto výboru v roku 1895 pod Veľkým Kriváňom.
Keď po druhej svetovej vojne vzrástla návštevnosť hôr, v roku 1947 založili záchrannú organizáciu Horská zdravotná a záchranná služba, ktorej vedúcim sa pre Malú Fatru stal Eugen Weiner.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies