TERCHOVÁ: Jubilejné Jánošíkove dni uzavreli Prechádzky po kraji

NETKY.SK • 30 Júl 2012, 07:16 • 2 min
TERCHOVÁ: Jubilejné Jánošíkove dni uzavreli Prechádzky po kraji

TERCHOVÁ Jubilejné Jánošíkove dni uzavreli Prechádzky po kraji - Kultúra Konským vozovým sprievodom z Terchovej do Vrátnej doliny a programom Prechádzky po kraji v amfiteátri Nad bôrami dnes vyvrcholil 50. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jáno

slovakia

left justify in out

img

Konským vozovým sprievodom z Terchovej do Vrátnej doliny a programom Prechádzky po kraji v amfiteátri Nad bôrami dnes vyvrcholil 50. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej. 
      V programe Prechádzky po kraji pod záštitou predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraja Blanára účinkovali folklórne súbory a skupiny z Terchovej, severného Považia, Oravy, Kysúc, Turca a Liptova a hostia s priamymi väzbami na Žilinský kraj. Predseda ŽSK udelil Pamätnú plaketu ŽSK dlhoročnému umeleckému vedúcemu Folklórneho súboru Važec Michalovi Kapasnému pri príležitosti jeho životného jubilea. Ocenenie Zlatý Litteras memoriales udelil Blanár folklórnej skupine Važec, ktorá si v tomto roku pripomína 90. výročie vzniku a obci Terchová pri príležitosti konania 50. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni.
      „Náš kraj je známy zachovávaním tradícii a folklóru. Najznámejšie medzinárodné folklórne festivaly s dlhoročnou tradíciou sa konajú práve na území Žilinského kraja. Zo Žilinského regiónu pochádza i mnoho významných osobností a ľudových súborov, ktoré sa výrazne podieľajú na udržiavaní folklóru a tradičnej kultúry. Ocenenia sú prejavom vďaky a pocty za ich aktivity a celoživotné dielo,“ skonštatoval Blanár.
      Jubilejný ročník terchovského „štátneho sviatku“ naplnil podľa dramaturga festivalu Petra Cabadaja predstavy a očakávania organizátorov. „Tridsaťtri programových celkov malo veľkú divácku účasť. Čo potvrdzuje, že naša dramaturgia, ktorá sa roky profilovala, má stále silné divácke zázemie. A čo je veľmi dôležité, vyšlo počasie, ktoré je v Terchovej, obzvlášť v rámci Jánošíkových dní, základným barometrom úspešnosti podujatia,“ povedal dramaturg Jánošíkových dní.
      Pripomenul, že od roku 1968 je neodmysliteľnou zložkou záverečného festivalového dňa divácky atraktívny konský vozový sprievod s krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi na vozoch. „Bez tohto erbového podujatia by nikdy neboli Terchová a Jánošíkove dni predstavené v takej kráse ako práve počas tohto nezabudnuteľného festivalu,“ doplnil Cabadaj.
      Na štyroch festivalových pódiách 50. ročníka Jánošíkových dní sa počas štyroch dní predstavilo vyše 1250 účinkujúcich zo Slovenska, Macedónska, Ruska, Poľska a Českej republiky.

Zdroj:TASR
      
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies