Terapeutický pes predviedol deťom z Ruskova svoje špeciálne schopnosti

NETKY.SK • 9 November 2011, 04:20 • 2 min
Terapeutický pes predviedol deťom z Ruskova svoje špeciálne schopnosti

Terapeutický pes predviedol deťom z Ruskova svoje špeciálne schopnosti

slovakia

left justify in out

img

Špeciálne schopnosti predviedol dnes cvičený pes-terapeut deťom v Materskej škole v Ruskove (okr. Košice-okolie). Cvičená štvorročná sučka wiemarského stavača Magie dokáže podľa majiteľky Jany Drábikovej budovať sebadôveru dieťaťa, zlepšovať jeho komunikáciu aj motorické schopnosti. 
"Je veľmi vhodná pre dyslektikov, deti sa pri nej uvoľnia," uviedla pre TASR Drábiková z košického Centra voľného času na Orgovánovej, pracovisko Kvietok.
Pes terapeut skladá skúšky, tie sa musia po čase opakovať, pretože by sa mu mohla zmeniť povaha. Drábiková využíva svojho špeciálne cvičeného psa na prednášky v školách a v škôlkach prevažne v Košiciach - okolí. "Učí deti, ako sa správať ku všetkému živému, dnešné deti sú tak trochu hrubšie, nemajú cit k zvieratkám," priblížila Drábiková.
Dnešný program bol pre malých Ruskovčanov zameraný najmä na rozvoj motoriky a koordináciu pohybov. Psovi na krk viazali jemné papierové mašle, vydávali povely a zároveň ho pri pohyboch napodobňovali. 
Podľa doktorky dokáže terapeutický pes upokojiť a povzbudiť aj vystrašené dieťa. "Stáva sa nám často, že dieťa má spočiatku v očiach slzy, ale po chvíľke prichádza k psovi bližšie a bližšie," opísala. Tichšie deti dokáže cvičený pes podnietiť, aby komunikovali. "Je pre nich impulzom, ktorý ich prinúti rozprávať." 
Deti môžu na konci programu ukázať prekonanie strachu testom odvahy. "Najlepšie je, keď sa osmelia a podajú psíkovi z vlastných pier jablko," vysvetlila Drábiková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies