Teploty v okolí Severného pólu sú asi 30 stupňov Celzia nad normálom

NETKY.SK • 30 December 2015, 19:05 • 2 min
Teploty v okolí Severného pólu sú asi 30 stupňov Celzia nad normálom

OFFENBACH - Na bóji vo vzdialenosti 500 kilometrov od Severného pólu namerali dnes predpoludním SEČ presne nula stupňov Celzia.

slovakia

left justify in out

Na inej bóji vo vzdialenosti 330 kilometrov zasa ortuť teplomera klesla iba stupeň pod bod mrazu.


Svedčí to o tom, že teploty v oblasti sú momentálne na úrovni asi 30 stupňov Celzia nad normálom, pričom vo štvrtok nie je vzhľadom na pokračujúce prúdenie teplého vzduchu do regiónu vylúčené ani nameranie plusových hodnôt.


Informácie priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na meteorológa Adriana Leysera z Nemeckej meteorologickej služby.


Podľa jeho slov dochádza z času na čas aj v zimnom období k prúdeniu teplého vzduchu do oblasti Severného pólu, avšak to terajšie je veľmi neobvyklé. Po štvrtkových maximálnych teplotách dôjde k poklesom, aj keď meteorológovia očakávajú aj naďalej mierne teplotné hodnoty.


Priamo na Severnom póle sa nenachádza meteorologická stanica. Teplotné hodnoty v oblasti sa tak zisťujú prostredníctvom meradiel na bójach, veď najbližšia pozemná stanica je umiestnená na Špicbergoch vo vzdialenosti 1500 kilometrov od pólu. Tam dnes namerali tri stupne Celzia nad nulou, teda asi o 15 stupňov viac, ako je obvyklé v tomto ročnom období.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona