Teploty na juhu Európy sa približujú k hranici 48 stupňov Celzia

NETKY.SK • 4 August 2018, 16:02 • 2 min
Teploty na juhu Európy sa približujú k hranici 48 stupňov Celzia

MDRID - Mimoriadne vysoké teploty zaznamenané cez víkend v Portugalsku sa podľa meteorológov približujú k rekordu 48 stupňov Celzia - doteraz najvyššie nameranej teplote v krajinách na juhu Európy, píše spravodajský server Sky News.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s vlnou extrémnych horúčav vydali záchranné služby pre Portugalsko a Španielsko červené varovanie, čo znamená stav najvyššej pohotovosti.

 

Teploty v Portugalsku podľa predpovede na niektorých miestach dosiahnu v sobotu až 47 stupňov. Najvyššia teplota, aká bola kedy zaznamenaná v Portugalsku, dosiahla 47,4 stupňa Celzia v roku 2003.

 

Osem lokalít v strednej, južnej a východnej časti Portugalska už v súčasnej vlne horúčav prekonalo svoje teplotné rekordy.

 

V Portugalsku došlo v dôsledku extrémneho sucha a vysokých teplôt k viacerým požiarom. Tamojší prezident Marcelo Rebelo de Sousa označil vysoké teploty v krajine za "veľmi vážnu situáciu", píše agentúra AP.

 

Úrady v Madride vydali výstrahy pred zdravotnými rizikami pre 41 z celkovo 50 španielskych provincií, keďže teploty majú podľa očakávania dosiahnuť až 44 stupňov Celzia.

 

Meteorológovia vysvetľujú, že teploty na Pyrenejskom polostrove ženie vyššie masa horúceho vzduchu pohybujúca sa z Afriky smerom na sever.

 

Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že rekord v kontinentálnej Európe je 48 stupňov Celzia a zaznamenali ho v Grécku v roku 1977.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies