Teplota svetových oceánov stúpa rekordne rýchlo

NETKY.SK • 14 Január 2020, 9:49 • 2 min
Teplota svetových oceánov stúpa rekordne rýchlo

PEKING - Setové oceány dosiahli v roku 2019 rekordnú teplotu, pričom tempo ich otepľovania sa neustále zvyšuje. Vyplýva to zo štúdie, ktorú len pred pár hodinami zverejnil čínsky odborný časopis Pokroky v atmosférickej vede.

slovakia

left justify in out

Štatistiky

Priemerná teplota oceánu bola podľa štúdie v roku 2019 o 0,075 stupňa vyššia, ako bol priemer z rokov 1981 - 2010. Vedci vypočítali, že na dosiahnutie takejto teploty by oceán musel absorbovať 228 sextiliónov joulov, čo je približne 3,6 miliardykrát viac tepla, ako sa uvoľnilo pri výbuchu atómovej bomby v Hirošime.

 

img

 

Môžeme si za to sami

"Namerané otepľovanie oceánov je nezvratné a predstavuje ďalší dôkaz globálneho otepľovania," uviedol v tejto súvislosti Čcheng Li-ťing, hlavný autor štúdie z Ústavu atmosférickej fyziky Čínskej akadémie vied. "Neexistuje žiadne rozumné alternatívne vysvetlenie tohto otepľovania než ľuďmi vytvárané emisie skleníkových plynov," dodal Čcheng.

 

img

 

Situácia sa stále zhoršuje 

Vedci taktiež porovnali údaje z rokov 1987 - 2019 s údajmi z rokov 1955 - 1986 a zistili, že v rámci posledných šiestich desaťročí bolo otepľovanie oceánov v neskoršom zo sledovaných období o 450 % rýchlejšie ako v období predchádzajúcom.

 

img

 

Zmeny prídu pomaly 

Ľudia majú podľa názoru autorov možnosť usilovať sa o zvrátenie svojho vplyvu na klímu, avšak upozorňujú, že oceány budú na túto zmenu v prístupe reagovať pomalšie ako súš a atmosféra. Od roku 1970 totiž pohltil oceán až 90 % tepla vytvoreného globálnym otepľovaním, pričom v prípade súše a atmosféry to boli len 4 %.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona