Teplo na pracovisku musí riešiť zamestnávateľ, spôsobuje únavu, nevoľnosť a závraty

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 10:44 • 2 min
Teplo na pracovisku musí riešiť zamestnávateľ, spôsobuje únavu, nevoľnosť a závraty

BRATISLAVA - Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti zamestnancov. Sú viac unavení, potrápi ich aj bolesť hlavy, nevoľnosť a závraty. Na pracoviskách tomu treba predchádzať, za prevenciu zodpovedá zamestnávateľ, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

"Samozrejmosťou je dostatok pitnej vody. Ak na pracovisku dochádza k prekračovaniu prípustnej teploty, treba čas práce upraviť," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z ÚVZ SR. Pracovný odev má byť jednovrstvový, z prírodných materiálov a podľa možností svetlej farby. V kanceláriách treba tieniť žalúziami či roletami, ak chýba klimatizácia, možno použiť ventilátory.

 

Pitnú vodu musí zamestnávateľ zabezpečiť i na vlastné náklady. Hlavný hygienik odporúča konzumovať aj nápoje slúžiace na doplnenie solí a látok stratených nadmerným potením. Za vhodné sa považujú niektoré minerálne vody, bylinkové alebo ovocné čaje resp. šťavy. Podľa Mikasa však ide o občerstvujúce nápoje a zamestnávateľ ich hradiť nemusí. Sladké vody zvyšujú pocit smädu, nápoje nesmú obsahovať ani malé množstvo alkoholu.

 

Hlavný hygienik priznáva, že súčasná legislatíva nestanovuje teplotnú hranicu, kedy musí zamestnávateľ urobiť opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov. "Platí však, že ak na pracovisku, na ktorom sa vykonáva dlhodobá práca, nemožno zabezpečiť optimálne teplotné podmienky, zamestnávateľ musí upraviť čas práce, či posunúť začiatok pracovnej zmeny alebo zaraďovať prestávky," povedal Mikas.

 

Klimatizáciu na pracoviskách treba používať rozumne. Rozdiel medzi vnútorným a vonkajším prostredím by mal byť maximálne päť až sedem stupňov C.

 

"Nepremieňajte pracovisko na chladničku," varuje Mikas."​Ak sa klimatizácia v kanceláriách nenachádza, dôležité je vetrať, pri používaní ventilátorov treba myslieť na vhodné umiestnenie, nemá dochádzať k priamemu ochladzovaniu tela zamestnancov," varuje Mikas.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona