Teplári sa už pripravujú na novú vykurovaciu sezónu: Budú odstávky teplej vody

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 11:15 • 2 min
Teplári sa už pripravujú na novú vykurovaciu sezónu: Budú odstávky teplej vody

BRATISLAVA - Domácnosti, ktoré odoberajú teplo od veľkých výrobcov prostredníctvom takzvaného centrálneho zásobovania teplom, by nemali byť prekvapené odstávkami teplej vody počas letných mesiacov.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Miroslav Obšivaný, pravidelná mimosezónna odstávka teplej vody je nutná z dôvodu revízie a údržby všetkých výrobných zariadení. „Pravidelnými revíziami a údržbou preventívne predchádzame nečakaným poruchám a haváriám, a tým zabezpečujeme ich bezpečnú a bezporuchovú prevádzku počas hlavnej vykurovacej sezóny,“ dodal Obšivaný.


Práve počas letných mesiacov, kedy je odber tepla nízky, teplári najviac preinvestujú. „Cieľom investícií je predovšetkým znížiť náklady na teplo pre odberateľov a zvýšiť efektivitu tepelných sústav. Rekonštruujú a modernizujú sa tepelné zariadenia, zavádzajú sa nové technológie, akými sú napríklad kondenzačné kotly, výmenníkové stanice, riadiace a meracie systémy a informačné siete, ktoré pozitívne ovplyvňujú efektivitu, spoľahlivosť a bezpečnosť celého systému výroby a dodávky tepla,“ doplnil Obšivaný.

 

Pokým v minulosti trvali odstávky teplej vody aj niekoľko týždňov, v súčasnosti trvajú vo väčšine prípadov len niekoľko dní či dokonca hodín. „V niektorých mestách má výrobca tepla k dispozícii viac zdrojov na výrobu tepla, takže počas odstávky jednej kotolne vie výrobca zabezpečiť dodávku tepla z inej kotolne. V takom prípade odberatelia odstávku nepocítia,“ konštatoval Obšivaný. Dodávateľ tepla musí informovať o presnom termíne začiatku a skončenia odstávky minimálne 15 dní vopred.


Ani vlastníci domových kotolní by nemali zabúdať na pravidelnú revíziu a údržbu kotolne. „Pravidelná revízia a údržba kotolne sú finančne menej náročné ako odstraňovanie následkov havárie alebo náhlej poruchy. Bez pravidelnej revízie a údržby kotolne vlastníci riskujú poruchy, ako aj skrátenie životnosti zariadení a zvýšenie nákladov na teplo. Vlastníci sa o to musia postarať sami,“ uzavrel Obšivaný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona