Tepelne izolovať treba aj hrubé steny

NETKY.SK • 7 August 2012, 11:23 • 2 min
Tepelne izolovať treba aj hrubé steny

Tepelne izolovať treba aj hrubé steny - Radíme Často sa môžeme stretnúť s názorom, že staré domy s hrubými stenami nie je potrebné zatepľovať. Údajne si vďaka dostatočnej hrúbke stien stále zachovávajú požadované tepelnoizolačné vlastnosti.

slovakia

left justify in out

imgČasto sa môžeme stretnúť s názorom, že staré domy s hrubými stenami nie je potrebné zatepľovať. Údajne si vďaka dostatočnej hrúbke stien stále zachovávajú požadované tepelnoizolačné vlastnosti. 
      "Rozhodujúce v tomto prípade sú tepelnotechnické vlastnosti materiálu, z ktorého sú zhotovené. Tu platí, že podľa súčasnej platnej normy STN stena z plných pálených tehál s hrúbkou menšou ako 160 cm už nie je vyhovujúca. Aj tá by zodpovedala len minimálnym požiadavkám. Akékoľvek steny z plných tehál a vlastne všetky steny z doby spred 30 rokov je nevyhnutné zatepliť," uviedol pre TASR Eduard Jambor zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA).
      Objavujú sa aj ponuky na špeciálne tepelnoizolačné nátery, ktoré v hrúbke niekoľkých milimetrov údajne dokážu nahradiť centimetre penového polystyrénu. "Spravidla ide o materiál, ktorého tepelnoizolačné vlastnosti majú byť dané použitím dutých guľôčok s náplňou nejakého plynu a spojivo má mať nízku emisivitu. Pozor však na zdanlivo jednoduché a lacné riešenia. Je dobré si uvedomiť, že ak by pre zateplenie stačil tenký a lacný náter, tak by sa už dávno nepoužívali drahé, objemné a náročné zatepľovacie systémy," poznamenal.
      "Kvalitne realizovaným zateplením sa zlepšuje tepelnotechnická kvalita budov. Izolácia prispieva k vnútornej tepelnej pohode, zabraňuje zatekaniu do obvodového plášťa či do pôvodných stykov a spojov panelov. Zároveň znižuje koróziu výstuže v týchto stykoch a spojoch, zmierňuje tepelné namáhanie obvodových a nosných stavebných konštrukcií a zvyšuje požiarnu bezpečnosť obvodových plášťov. V neposlednom rade samozrejme prispieva k zvyšovaniu energetickej hospodárnosti budov," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies