Tento víkend si nezabudnite prestaviť hodinky. Zo soboty na nedeľu sa “posúva čas“

NETKY.SK • 26 Marec 2021, 20:04 • 2 min
Tento víkend si nezabudnite prestaviť hodinky. Zo soboty na nedeľu sa “posúva čas“

BRATISLAVA – Počas nadchádzajúceho víkendu sa mení čas zo zimného na letný. Zo soboty na nedeľu si tak pospíme o hodinu menej. Znamená to, že v nedeľu ráno si treba prestaviť čas na hodinkách o hodinu dopredu.

slovakia

left justify in out

Aj napriek tomu, že sa s touto zmenou mnohí vyrovnávajú horšie, pozitívne je, že sa postupne začnú predlžovať dni a bude dlhšie svetlo. Väčšina ľudí však tento posun víta, pretože sa cítia oveľa viac produktívnejšíso svetlom aj viac nabití energiou.

 

Na Slovensku v nedeľu ( 28. marca) začne platiť letný čas. Hodinky si bude treba posunúť z 2.00 hodiny stredoeurópskeho času na 3.00 hodinu stredoeurópskeho letného času. SELČ bude trvať od 28. marca do 31. októbra 2021. 

 

O zavedení letného času na území SR rozhodla vláda svojím nariadením z 1. februára 2012 podľa § 1 zákona č. 54/1946 Zb. na roky 2012 až 2016. Týmto nariadením prebralo Slovensko právne záväzné akty Európskej únie.

 

Rok 2021 mal byť posledným, keď si Európania posúvajú hodinky. Európsky parlament (EP) schválil návrh Európskej komisie (EK) na ukončenie striedania štandardného stredoeurópskeho a letného času v Európskej únii počnúc rokom 2021.

 

Karty do značnej miery zamiešala aj pandémia nového koronavírusu, ale aj niektoré členské krajiny, ktoré sa zatiaľ nerozhodli, aké časové pásmo si chcú ponechať počas celého roka. 

 

V súčasnosti je prínos letného času v podobe energetických úspor minimálny. Jeho účelom je skôr efektívnejšie využívanie denného svetla v letných mesiacoch.

 

Vďaka letnému času má aj mierne pásmo denné svetlo po 19:00 hodine až 173 dní. Bez letného času by to bolo iba 113 dní. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies