BRATISLAVA – Prečo si neurobiť husacie hody napríklad aj doma.
Husacia polievka
Suroviny:
Husací chrbát, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, 1 zeler, soľ, vegetu, celé korenie,
Halušky: 500 g pečene, 2 vajíčka, cesnak, soľ, majorán, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, strúhanku
Príprava:
Husací chrbát očistíme, umyjeme, dáme do hrnca, vložíme očistenú zeleninu, pridáme soľ, korenie, vegetu, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Polievku precedíme cez sitko, zeleninu nakrájame a vložíme späť. Medzi tým ako sa varí polievka, si pripravíme halušky. Pečeň zomelieme, pridáme vajíčka, prelisovaný cesnak, trošku soli, majoránu, korenia, petržlenovej vňate a strúhanku. Cez haluškáreň hádžeme do vriacej osolenej vody halušky, ktoré varíme asi 4 minúty.
Paštéta z husacej pečene
Suroviny:
500 g husacej pečene, 2 cibule, 100 g masla, 2 rožky, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 PL plnotučnej horčice, 2 na tvrdo uvarené vajíčka, soľ, mletí čierne korenie, mlieko,
Príprava:
Pečeň umyjeme a namočíme do mlieka. Cibuľu nakrájame na drobno, speníme na masle, pridáme pokrájanú pečeň a udusíme. Rožky na močíme do mlieka, vytlačíme ich. Zmiešame pečeň, rožky, prelisovaný cesnak, horčicu, pokrájané vajíčka, podľa chuti soľ a korenie. Všetko spolu potom ešte pomelieme na mäsovom mlynčeku. Formu od srnčieho chrbáta vystelieme fóliou, preložíme do nej pripravenú zmes a dáme stuhnúť do chladničky.
Pečená hus.
Hus očistíme, nasolíme a necháme 12 hodín odležať. Pred pečením ju polejeme mliekom, uložíme do pekáča, podlejeme vodou, hus popicháme vidličkou a do vnútra vložíme 2 rozkrojené jablká. Pekáč zakryjeme a pečieme asi 3 hodiny pri 150°C. Počas pečenia hus podlievame masťou ktorá sa vytopila a tú aj priebežne odoberáme. Posledných 10-20 minút pečenia zvýšime teplotu na 200°C, pečieme odokrytú. Dobrá rada na záver. Počas pečenia potrite hus smotanou, tak bude koža chrumkavá. Podávame s kapustou a knedľou, alebo pečenými lokšami.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.