Tento týždeň v hlavnej úlohe hus

NETKY.SK • 19 September 2016, 09:00 • 2 min
Tento týždeň v hlavnej úlohe hus

BRATISLAVA – Prečo si neurobiť husacie hody napríklad aj doma.

slovakia

left justify in out

Husacia polievka

 

Suroviny:

Husací chrbát, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, 1 zeler, soľ, vegetu, celé korenie,

Halušky: 500 g pečene, 2 vajíčka, cesnak, soľ, majorán, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, strúhanku

 

Príprava:

Husací chrbát očistíme, umyjeme, dáme do hrnca, vložíme očistenú zeleninu, pridáme soľ, korenie, vegetu, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Polievku precedíme cez sitko, zeleninu nakrájame a vložíme späť. Medzi tým ako sa varí polievka, si pripravíme halušky. Pečeň zomelieme, pridáme vajíčka, prelisovaný cesnak, trošku soli, majoránu, korenia, petržlenovej vňate a strúhanku. Cez haluškáreň hádžeme do vriacej  osolenej vody halušky, ktoré varíme asi 4 minúty.

 

img

 

Paštéta z husacej pečene

 

Suroviny:

500 g husacej pečene, 2 cibule, 100 g masla, 2 rožky, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 PL plnotučnej horčice, 2 na tvrdo uvarené vajíčka, soľ, mletí čierne korenie, mlieko,

 

Príprava:

Pečeň umyjeme a namočíme do mlieka. Cibuľu nakrájame na drobno, speníme na masle, pridáme pokrájanú pečeň a udusíme. Rožky na močíme do mlieka, vytlačíme ich. Zmiešame pečeň, rožky, prelisovaný cesnak, horčicu, pokrájané vajíčka, podľa chuti soľ a korenie. Všetko spolu potom ešte pomelieme na mäsovom mlynčeku. Formu od srnčieho chrbáta vystelieme fóliou, preložíme do nej pripravenú zmes a dáme stuhnúť do chladničky.

 

img

 

Pečená hus.

 

Hus očistíme, nasolíme a necháme 12 hodín odležať. Pred pečením ju polejeme mliekom, uložíme do pekáča, podlejeme vodou, hus popicháme vidličkou a do vnútra vložíme 2 rozkrojené jablká. Pekáč zakryjeme a pečieme asi 3 hodiny pri 150°C. Počas pečenia hus podlievame masťou ktorá sa vytopila a tú aj priebežne odoberáme. Posledných 10-20 minút pečenia zvýšime teplotu na 200°C, pečieme odokrytú.  Dobrá rada na záver. Počas pečenia potrite hus smotanou, tak bude koža chrumkavá. Podávame s kapustou a knedľou, alebo pečenými lokšami.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona