Tento týždeň si pochutnáme na králičom mäse

NETKY.SK • 14 August 2017, 9:0 • 2 min
Tento týždeň si pochutnáme na králičom mäse

BRATISLAVA - Králičie mäso je jedným z najkvalitnejších druhov mäsa. Bolo označené Svetovou zdravotníckou organizáciou za najchudšie a jedno z najzdravších druhov mäsa. Určite si aj vy nechajte inšpirovať niektorým z našich receptov.

slovakia

left justify in out

Králičia paštéta

 

Suroviny: 2 králičie stehná, 1 až 2 králičie ramienka, kúsok králičieho chrbta, 1 500 až 2 000 ml zeleninového vývaru, 250 g údenej prerastenej slaniny, 60 g cibule, 1 vajce, 50 g preosiatej strúhanky, soľ, mleté čierne korenie, 120 ml mäsového vývaru

 

Príprava receptu: Umyté kúsky králičieho mäsa uvaríme v zeleninovom vývare do mäkka, varíme približne 50 až 60 minút. Uvarené mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Potom ho vykostíme a spolu s nakrájanou cibuľou a so 150 g slaniny pomelieme na mäsovom mlynčeku. Zvyšnú slaninu pokrájame na malé kocky. Spolu s vajcom, strúhankou, soľou, mletým čiernym korením a mäsovým vývarom pridáme k pomletému mäsu. Všetko dobre premiešame. Formu dobre vymastíme, naplníme masou, prikryjeme, vložíme do vhodnej nádoby s vodou a vo vyhriatej rúre varíme 80 minút. Hotovú paštétu necháme dobre vychladnúť. Potom ju vyklopíme a pokrájame.

 

obrazok

 

Králik na smotane s brusnicami

 

Suroviny: králik, cesnak, slanina, cibuľa, koreňová zelenina, bobkový list, nové korenie, citrón, slivkový lekvár, kryšt. cukor, múka, cukor, ocot, soľ, olej, smotana, brusnice

 

Príprava receptu: Králik sa poopeká na oleji prešpikovaný cesnakom a slaninkou, osolený a okorenený. Mäso sa vyberie, do výpeku sa pridá nakrájaná cibuľa a po chvílke najemno nasekaná koreňová zelenina, ktorá sa tiež opečie. Pridá sa bobkový list, nové korenie, plátky citróna a 1 ČL slivkového lekváru a ešte 2 PL kryšt. cukru. Podliať vodou, vložiť naspať mäso a dusiť, kým nie je mäsko udusené do mäkka. Potom sa šťava zahustí zásmažkou, podľa potreby dochutí a pridá sa 33% smotanna. Po odstavení sa pridá trochu brusníc.

 

obrazok

 

Králik so zeleninou na víne

 

Suroviny: králik, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, jablko

marináda: koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen), 4 bobkové listy, 10 zrniek čierneho korenia, 4 voňavé klinčeky, biele víno, 1 strúčik cesnaku

 

Príprava receptu: Králika umyjeme, osušíme a naporcujeme na časti a dáme do hrnca. Pridáme zeleninu, bobkové listy, celé korenie a klinčeky. Zalejeme vínom rozmiešaným s pretlačeným cesnakom, odložíme na 12 hodín. Mäso vyberieme, osušíme, osolíme, okoreníme a poprašíme múkou. Prudko opečieme na oleji a dáme do pekáča. Na králika v pekáči rozvrstvíme zeleninu a zalejeme polovicou marinády. Asi po 3/4  doby pečenia naukladáme mesiačiky jablka. Králika vyberieme na tanier a zeleninu, jablká a víno rozmixujeme.

 

obrazok

 

Šťavnatý králik

 

Suroviny: 3 PL kečupu, 1 PL horčice, 0,2 dl oleja, 2 ks cibule, 1 štipka štiplavej papriky, 1 ČL soli, 0,2 dcl vody, 1 ČL mletého čierneho korenia, králik, 1 ČL mletej papriky

 

Príprava receptu: Králika umyjeme a naporcujeme na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky. Zo všetkých ingrediencií vymiešame marinádu, ktorú vylejeme do väčšieho pekáča. Kúsky z králika uložíme do marinády a necháme v chlade 24 hodín marinovať. Vložíme do vyhratej rúry a 1 a 1/2 hodiny pečieme.

 

obrazok

 

Králik na cesnaku s jogurtom a horčicou

 

Suroviny: 8 stehien z králika, 4-5 strúčikov cesnaku (podľa chuti), soľ, mleté čierne korenie, horčica, biely jogurt, cibuľa

 

Príprava receptu: Cesnak pretlačíme a spolu so soľou zmiešame. Zmes natierame na umyté stehná, ktoré následne opečieme na oleji. Opražené stehná naukladáme do plechu, polejeme výpekom natrieme horčicou a bielym jogurtom. Trochu posolíme a pokoreníme a nakoniec na stehná naukladáme na kolieska nakrájanú cibuľu. Pečieme asi 45 minút.


obrazok

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona