Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
1. mar. 2021Albín
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
14.08.2017 09:00 Gurmán
Tento týždeň si pochutnáme na králičom mäse
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
14.08.2017 09:00 Gurmán

Tento týždeň si pochutnáme na králičom mäse



BRATISLAVA - Králičie mäso je jedným z najkvalitnejších druhov mäsa. Bolo označené Svetovou zdravotníckou organizáciou za najchudšie a jedno z najzdravších druhov mäsa. Určite si aj vy nechajte inšpirovať niektorým z našich receptov.


Králičia paštéta

 

Suroviny: 2 králičie stehná, 1 až 2 králičie ramienka, kúsok králičieho chrbta, 1 500 až 2 000 ml zeleninového vývaru, 250 g údenej prerastenej slaniny, 60 g cibule, 1 vajce, 50 g preosiatej strúhanky, soľ, mleté čierne korenie, 120 ml mäsového vývaru

 

Príprava receptu: Umyté kúsky králičieho mäsa uvaríme v zeleninovom vývare do mäkka, varíme približne 50 až 60 minút. Uvarené mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Potom ho vykostíme a spolu s nakrájanou cibuľou a so 150 g slaniny pomelieme na mäsovom mlynčeku. Zvyšnú slaninu pokrájame na malé kocky. Spolu s vajcom, strúhankou, soľou, mletým čiernym korením a mäsovým vývarom pridáme k pomletému mäsu. Všetko dobre premiešame. Formu dobre vymastíme, naplníme masou, prikryjeme, vložíme do vhodnej nádoby s vodou a vo vyhriatej rúre varíme 80 minút. Hotovú paštétu necháme dobre vychladnúť. Potom ju vyklopíme a pokrájame.

 

 

Králik na smotane s brusnicami

 

Suroviny: králik, cesnak, slanina, cibuľa, koreňová zelenina, bobkový list, nové korenie, citrón, slivkový lekvár, kryšt. cukor, múka, cukor, ocot, soľ, olej, smotana, brusnice

 

Príprava receptu: Králik sa poopeká na oleji prešpikovaný cesnakom a slaninkou, osolený a okorenený. Mäso sa vyberie, do výpeku sa pridá nakrájaná cibuľa a po chvílke najemno nasekaná koreňová zelenina, ktorá sa tiež opečie. Pridá sa bobkový list, nové korenie, plátky citróna a 1 ČL slivkového lekváru a ešte 2 PL kryšt. cukru. Podliať vodou, vložiť naspať mäso a dusiť, kým nie je mäsko udusené do mäkka. Potom sa šťava zahustí zásmažkou, podľa potreby dochutí a pridá sa 33% smotanna. Po odstavení sa pridá trochu brusníc.

 

 

Králik so zeleninou na víne

 

Suroviny: králik, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, jablko

marináda: koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen), 4 bobkové listy, 10 zrniek čierneho korenia, 4 voňavé klinčeky, biele víno, 1 strúčik cesnaku

 

Príprava receptu: Králika umyjeme, osušíme a naporcujeme na časti a dáme do hrnca. Pridáme zeleninu, bobkové listy, celé korenie a klinčeky. Zalejeme vínom rozmiešaným s pretlačeným cesnakom, odložíme na 12 hodín. Mäso vyberieme, osušíme, osolíme, okoreníme a poprašíme múkou. Prudko opečieme na oleji a dáme do pekáča. Na králika v pekáči rozvrstvíme zeleninu a zalejeme polovicou marinády. Asi po 3/4  doby pečenia naukladáme mesiačiky jablka. Králika vyberieme na tanier a zeleninu, jablká a víno rozmixujeme.

 

 

Šťavnatý králik

 

Suroviny: 3 PL kečupu, 1 PL horčice, 0,2 dl oleja, 2 ks cibule, 1 štipka štiplavej papriky, 1 ČL soli, 0,2 dcl vody, 1 ČL mletého čierneho korenia, králik, 1 ČL mletej papriky

 

Príprava receptu: Králika umyjeme a naporcujeme na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky. Zo všetkých ingrediencií vymiešame marinádu, ktorú vylejeme do väčšieho pekáča. Kúsky z králika uložíme do marinády a necháme v chlade 24 hodín marinovať. Vložíme do vyhratej rúry a 1 a 1/2 hodiny pečieme.

 

 

Králik na cesnaku s jogurtom a horčicou

 

Suroviny: 8 stehien z králika, 4-5 strúčikov cesnaku (podľa chuti), soľ, mleté čierne korenie, horčica, biely jogurt, cibuľa

 

Príprava receptu: Cesnak pretlačíme a spolu so soľou zmiešame. Zmes natierame na umyté stehná, ktoré následne opečieme na oleji. Opražené stehná naukladáme do plechu, polejeme výpekom natrieme horčicou a bielym jogurtom. Trochu posolíme a pokoreníme a nakoniec na stehná naukladáme na kolieska nakrájanú cibuľu. Pečieme asi 45 minút.


 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky JH

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok