BRATISLAVA - Cícer je zdravá a bezlepková strukovina. Je vhodná pre deti, starých, mladých, tehotné a vôbec pre všetkých. Obsahuje plnohodnotné živiny, ktoré obohacujú Vaše telo a organizmus… Preto si tento týždeň pripravíme jedlo práve z neho.
Cícerová nátierka
Potrebné suroviny: 120g sušený cícer, 125g slaný syr, 1 pomaranč, 1 kus stonky zeleru, 2 malé farebné papričky alebo farebná hrubostenná paprika , 7 ks cherry paradajky, 5 PL olivový olej, 1 PL teriyaki omáčka), 1 PL údená mletá paprika sladká, sušená mäta, morská soľ, mletý koriander, rasca mletá alebo drvená
Príprava receptu: Cícer namočíme deň vopred, scedíme, prepláchneme a varíme minimálne hodinu. Scedíme ho, necháme čiastočne vychladnúť, presypeme do nádoby vhodnej na pečenie v rúre, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme mletú údenú papriku, mletú rascu, sušenú mätu, štipku mletých semien koriandru, soľ a pečieme pri 185°C asi pol hodinu. Potom pridáme šťavu z pomaranča, teriyaki omáčku, premiešame, navrch nadrobíme slaný syr, vrátime do rúry, prepneme na funkciu gril na 220°C a pečieme asi 10-15 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom (treba pridávať po troche vodu, cícer je dosť hutný). Dá sa podávať aj takto, alebo sa ešte môžu do nátierky pridať nadrobno pokrájané farebné papričky, stonku zeleru a cherry paradajky.
Cícerový guláš
Potrebné suroviny: 450g cíceru, 3-4 väčšie zemiaky, 2 červené papriky, 4-5 strúčkov cesnaku, 2 stredné cibule, 500g paradajkového pretlaku, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, granulovaný cesnak, majorán, drvenú rascu, guľášové korenie a petržlenovú vňať.
Príprava receptu: Cícer si deň pred prípravou namočíme do studenej vody na 12 hodín. Nakrájame si cubuľu, papriku, zemiaky na kocky a pripravíme namočený cícer. Cibuľu opražíme na oleji a pridáme papriku a cícer. Takto spolu to necháme podusiť asi 10 minút (raz za čas premiešame). Poprášime troškou červenej mletej papriky, pridáme štipku soli a čierneho mletého korenia, premiešame a zalejeme vodou. Necháme variť asi 30 minút. Pridáme na kocky narezané zemiaky, paradajkový pretlak, majorán, rascu a guľášové korenie. Necháme variť. Keď už budú zemiaky skoro uvarené, pridáme na drobno nasekaný cesnak, petržlenovú vňať a podľa potreby dochutíme soľou, čiernym alebo guľášovým korením.
Cícer na indický spôsob
Potrebné suroviny: cícer, pór, šampiňóny, čerstvý zázvor, cesnak, morská soľ, olivový olej, ryža, curry korenie
Príprava receptu: Cícer cez noc namočíme, na druhý deň varíme v slanej vode dovtedy, pokiaľ nie je mäkký. Vo väčšej panvici si orestujeme pór a šampiňóny, pridáme cícer aj s trochou vody, v ktorej sa varil. Dusíme cca 5 minút, pridáme čerstvý,nastrúhaný zázvor a 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, kto má rád môže pridať chilly, premiešame a necháme cca 2 minútky dusiť. Ako prílohu podávame curry ryžu.
Cícerový šalát
Potrebné suroviny: 150 g cíceru, 4 paradajky, 200 g cukety, cibuľa, vegeta, petržlenová vňať, olej
Príprava receptu: Cibuľku speníme na oleji, pridáme nastrúhanú cuketu, povegetíme, okoreníme, každý podľa vlastného gusta. Chvíľu restujeme až cuketa trošku zmäkne.Pridáme na kocky nakrájané paradajky, so šupkou alebo bez, každý ako to má rád. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a chvíľu podusíme. Cícer predvarený, alebo z konzervy scedíme a primiešame k zeleninovej zmesi. Podávame teplé.
Pikantný cícer
Potrebné suroviny: 400g cíceru /konzervovaného/, 2PL olivového oleja, 4 stredne veľké jarné cibuľky, 2 stonky zeleru-sedano, 1 menšia paprika nakrájaná na drobno, 1ČL mletého rímskeho kmínu, 2PL nadrobno nasekaného koriandra
Príprava receptu: Z konzervy zlejeme cícer, tekutinu si odložíme bokom. Na olivovom oleji zvoľna osmažíme cibuľku, pridáme papriku, sedano, kmín a koriander a krátko osmažíme. Vmiešame cícer, podľa chuti okoreníme, podlejeme trochou tekutiny z konzervy, a necháme prikryté podusiť. Podávajte s opečeným chlebom na olivovom oleji, alebo ako prílohu a chuťovku pri grilovaní.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies