Tento slepý Uruguajčan má absolútny sluch, dokáže rozoznať vyše 3000 zvukov vtákov

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 18:07 • 2 min
Tento slepý Uruguajčan má absolútny sluch, dokáže rozoznať vyše 3000 zvukov vtákov

MONTEVIDEO - Uruguajčan Juan Pablo Culasso je od narodenia slepý, avšak vďaka vynikajúcemu sluchu dokáže určiť vyše 3000 rôznych vtáčích zvukov a rozlíšiť vyše 720 druhov vtákov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Culasso (29) uviedol, že už v detstve si uvedomil, že má dokonalý čiže absolútny sluch. Keď hádzal kamene do rieky, dokázal otcovi presne povedať tón, aký vydal každý kameň pri dopade na hladinu vody.


Absolútny sluch je zriedkavá schopnosť počuť tón a okamžite rozpoznať, že je to napríklad cis. Ide o takú neobyčajnú schopnosť, že ju má len jeden z 10.000 ľudí, dodal Culasso. A poznamenal, že medzi takto obdarenými bol aj hudobný skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart. Mladík povedal, že otec mu neskôr čítaval o vtákoch z encyklopédie, ktorá vyšla spolu s kazetou s nahrávkami vtáčích spevov a volaní.


"Vtedy som si uvedomil, že si dokážem zapamätať vtákov podľa ich spevu," dodal Uruguajčan. Mladík vysvetlil, že svoje povolanie objavil ako tínedžer, keď v roku 2003 navštívil v teréne ornitológa. Inšpirovala ho totiž láska k vtákom tohto experta. Ten mu daroval magnetofón a celoživotná vášeň bola na svete. "V tej chvíli som pocítil, že to budem robiť celý život. Začal som sú prácu milovať," dodal Culasso.


Culassovou vášňou je teraz nahrávať a učiť sa rozoznávať zvuky prírody. Nedávno dokončil dvojmesačnú cestu na Antarktídu, kde nahrával zvuky tohto najchladnejšieho kontinentu.
"Do zoznamu si pridávam stále nové a nové zvuky. Na Antarktíde som nahral uškatce, tulene aj roztápajúci sa ľadovec," opísal svoju činnosť Uruguajčan. Hoci Culasso dokáže rozoznať svetlo, čo mu umožňuje rozlíšiť deň a noc, nedokáže rozoznať obrysy, tvary a už vôbec nie farby vtákov. Práve sluch mu vždy pomáhal hlbšie sa prepojiť so svetom.


Jeho schopnosť rozoznať a nahrať zvuky prírody mu priniesla viaceré zamestnania - robieva zvukové záznamy pre dokumentárne filmy. V súčasnosti žije v rodnom meste Montevideo, predtým strávil desať rokov v Brazílii, kde študoval bioakustiku a zvuky prírody.


Vďaka schopnosti rozoznať vtáky podľa spevu dostal Culasso v roku 2014 najvyššiu cenu 45.000 dolárov v programe televízie Nat Geo TV. Väčšinu peňazí investoval do zvukového vybavenia. V záverečnom teste mal určiť spev 15 vtákov náhodne vybraných spomedzi skupiny 250 vtákov - a uhádol každého.


Culasso vždy posúval hranice. Ako malý chlapec jazdil na bicykli s priateľmi tak, že sa riadil zvukmi ostatných detí. Neprekážalo mu, že občas spadol, a ani dnes mu riziko neprekáža - nedávno jazdil na koni v jazdeckom areáli.

 



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies