Tento rok zahynulo pri práci najmenej 60 novinárov, uvádza Výbor na ochranu novinárov

NETKY.SK • 24 December 2014, 09:33 • 2 min
Tento rok zahynulo pri práci najmenej 60 novinárov, uvádza Výbor na ochranu novinárov

WASHINGTON - Tento rok prišlo pri práci o život najmenej 60 novinárov, čo je však o desať menej než vlani.

slovakia

left justify in out

V utorok o tom vo svojej výročnej správe informoval Výbor na ochranu novinárov (CPJ), ktorý preveruje ešte ďalších 18 podozrivých úmrtí novinárov. CPJ konštatoval, že tento rok sa až polovica zabitých novinárov stala obeťou priameho vražedného útoku. Vysoký je tento rok podiel zabitých zahraničných novinárov (skoro štvrtina), ktorí prišli pokrývať konflikty do iných krajín. Najviac reportérov zahynulo na Blízkom východe, pričom najhoršou krajinou bola opäť Sýria, kde prišlo o život 17 novinárov. Od začiatku konfliktu v marci 2011 ich tam už zahynulo najmenej 79. Päť novinárov bolo zabitých na východe Ukrajiny, kde prebieha konflikt medzi proruskými separatistami a vládnymi silami.

 

Organizácia Reportéri bez hraníc vo svojej správe z polovice decembra taktiež uviedla, že počet zabitých novinárov klesol oproti minulému roku o sedem percent na 66.    


Za najnebezpečnejšiu označila tiež Sýriu, kde ich zahynulo 15. Nasledujú palestínske územia, najmä Gaza, východná Ukrajina, Irak a Líbya. Najväčšie obavy podľa reportérov bez hraníc spôsobuje často krutý spôsob zabíjania, napríklad sťatím ako v prípade popravy dvoch amerických novinárov povstalcami Islamského štátu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies