Tento rok ulovili desiatky vlkov, podmienky na lov sa majú priškrcovať

NETKY.SK • 19 Január 2016, 13:28 • 2 min
Tento rok ulovili desiatky vlkov, podmienky na lov sa majú priškrcovať

BRATISLAVA - Tohtoročná sezóna lovu vlka sa tento týždeň skončila. Podľa lesoochranárskeho zoskupenia VLK bolo ulovených 42 vlkov a nenaplnila sa tak kvóta 90 vlkov, ktorú na túto sezónu stanovilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

slovakia

left justify in out

"Vďaka tvrdšie nastaveným podmienkam, ktoré VLK vybojoval, sa vlk nelovil na oveľa väčšom území a nelovil sa na spoločných poľovačkách. Budeme bojovať o tvrdšie a tvrdšie podmienky a postupne lov vlka priškrcovať," píše na svojej facebookovej stránke VLK s tým, že dnešný stav je úspechom oproti stavu, keď sa po desaťročia každý rok lovilo až 150 vlkov. Podľa odhadov Štátnej ochrany prírody Slovenska sa veľkosť populácie vlka odhaduje na 250 až 300 jedincov, poľovníci však vykazujú oveľa väčšie počty, a to až vyše 1 100 jedincov.


Vlkov je možné loviť len dva a pol mesiaca, od novembra do polovice januára. MPRV ako ústredný orgán štátnej správy poľovníctva, akceptovalo všetky požiadavky uvedené v petícii s názvom Máme radi vlkov, ktorú zorganizovalo lesoochranárske zoskupenie VLK a podmienky lovu sprísnilo. Hlavnou požiadavkou bolo zaradenie prihraničnej oblasti v okrese Stará Ľubovňa do územia celoročnej ochrany vlka. Spomínaná oblasť v pohorí Čergov a jeho okolí je súčasťou migračného koridoru vlka, ktorého populácia tu bola pre nedostatočnú ochranu mimoriadne ohrozená.

 

Ministerstvo tak zakázalo lov v celej oblasti popri hraniciach s Poľskom. Ministerstvo vyhovelo ochranárom aj v požiadavke zakázať lov vlka v oblastiach ležiacich v chránených územiach sústavy Natura 2000. Podľa sprísnených podmienok musí na miesto zastrelenia vlka prísť pracovník Štátnej ochrany prírody a počas loveckej sezóny musí ministerstvo každý týždeň na webe aktualizovať počet zastrelených vlkov. Dôležitým bodom je obmedzenie lovu vlka na individuálne poľovačky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies