Tento rok prijala armáda za vojakov 407 ľudí, hlásilo sa ich 3 491

NETKY.SK • 24 September 2013, 16:26 • 2 min
Tento rok prijala armáda za vojakov 407 ľudí, hlásilo sa ich 3 491

BRATISLAVA - Vojenskú uniformu si tento rok začalo obliekať 407 nováčikov, pričom záujemcov o vstup do armády bolo 3 491. Tieto počty sú už konečné - väčšina prijatých je už v armáde, niektorých čaká nástup v októbri.

slovakia

left justify in out

Ďalšie prijímacie kolá do konca roka už nebudú. Ako informoval hovorca ozbrojených síl Milan Vanga, nových príslušníkov budú prijímať najbližšie v januári 2014.

Väčšina nových prijatých vojakov nastúpi na funkcie, kde je potrebné stredoškolské vzdelanie. Za takýchto čakateľov prípravnej služby prijali 292 ľudí spomedzi 2 659 záujemcov. Na Akadémiu ozbrojených síl nastúpi 65 prijatých vojakov, vysokoškolské vzdelanie tam chcelo získať 573 záujemcov. Do armády prichádzajú aj ľudia, ktorí vysokoškolské vzdelanie získali v civilnom sektore. Tento rok ich je 50, hlásilo sa 259 adeptov. Boli medzi nimi napríklad lekári či právnici. 

Najviac chýbajúcich odborníkov na špeciálne profesie hlásia vzdušné sily. "V súčasnosti sú nedostatkovými funkciami tie, ktoré si vyžadujú leteckú špecializáciu a je ťažké získať aj kvalifikovaných odborníkov v oblasti riadenia letovej prevádzky," spresnil Vanga. V nedávnej minulosti mala armáda aj nedostatok lekárov a vodičov, ktorí mali vodičské oprávnenie kategórie C pre nákladné autá. Tento problém už v ozbrojených silách vyriešili prijatím dostatku ľudí na tieto profesie. "Počet žiadostí je niekoľkonásobne vyšší ako počet funkcií, ktoré potrebujeme obsadiť, preto vyberáme iba tých najlepších, ktorí splnia všetky podmienky," vysvetlil hovorca. Uchádzači podľa Vangu často nemajú dostatočnú fyzickú kondíciu a veľa z nich neprejde psychologickými testami. "Fyzická a psychická odolnosť je vo vojenskej profesii absolútne nevyhnutná," dodal Vanga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies